Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Българските грации продават медали, уреди и екипи в подкрепа на украинката Валерия Юзвяк

22 февруари 2021, 12:45 часа • 5592 прочитания

Българските гимнастички за пореден път показаха, че освен страхотни спортисти са и хора с големи сърца.

Състезателките Ивет Минковска, Камелия Стоилова и ансамбъл (жени) организират благотворителна продажба на част от своите медали, уреди и екипи за да подпомогнат лечението на Валерия Юзвяк. Грацията е част от ансамбъла на Украйна и е диагностицирана с рабдомиосарком – рак на меките тъкани.

Момичетата на Весела Димитрова и Михаела Маевска – Симона Дянкова, Лаура Траатс, Мадлен Радуканова, Ерика Зафирова и Стефани Кирякова предлагат на търг сребърния си медал от Европейските игри в Минск, тениска от официалния екип от същото състезание, както и чифт бухалки, с които спечелиха редица медали от престижни състезания. Търгът се провежда в страницата на БФХГ в Instagram и продължава до 22 февруари.

Ивет Минковска и Камелия Стоилова също се включиха в каузата с продажбата на свои трика, съобщиха от Българското национално радио.

Освен българките, ръка за помощ на Валерия протегнаха и едни от най-големите в този спорт.

Бронзовата медалистка от Игрите в Лондон Любов Черкашина също обяви, че продава трико, с което се е състезавала на Олимпиадата през 2012 година.

Украинските международни съдии Лидия Виноградна и Юлия Атрушкевич от своя страна организират благотворителен онлайн съдийски семинар. Варвара Филиу и Ирина Ковалчук ще проведат благотворителен онлайн мастър клас.

Един от най-добрите фотографи, който снимат състезания по художествена гимнастика Улрих Фассбендер предостави снимка на Яна Кудрявцева, лично подписана от именитата гимнастичка.

С ансамбъла на Украйна Валерия Юзвяк има спечелени 6 медала от европейски първенства - 2 златни, 1 сребърен и 1 бронзов през 2020 г., 2 сребърни от шампионата в Гуадалахара през 2018 г., сребро от Европейските игри в Минск 2019 г. и бронз от Световното в София през 2018 година.

Габриела Андреева
Габриела Андреева Отговорен редактор
Новините днес