Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Българска полицайка получи престижна награда от канадската полиция в Торонто (СНИМКА)

05 юни 2023, 14:47 часа • 21691 прочитания

Българката Мария Зашева е наградена с високо отличие от полицията в Торонто за това, че е спасила живота на 20-годишно момче. Тя описва полицейската професия не просто като адреналин, но и най-вече като призвание да спасяваш.

"Получихме с моя колега сигнал в 5:30 сутринта. Отидохме там, активирахме светлини, сирени. Майката се опитваше да му окаже първа помощ. Жената беше доста стресирана. Доста неуспешно му оказваше първа помощ“, каза Зашева пред bTV.

"Това бяха най-дългите ми седем минути в живота ми“, добави тя.

ОЩЕ: Стрелба в Торонто, най-малко един тийнейджър е загинал

"Аз получих сила отнякъде, която не можах да спра, просто дадох абсолютно всичко от себе си. Продължих да му говоря, защото едно от правилата е, в подобен вид случаи, трябва да му говориш на човека, трябва да казваш "Кажи ми нещо", "Върни се", "Стой с мен", "Как се казваш" - да го провокираш нещо да каже“, разказа Зашева.

Зашева определя работното си място като „епицентър на престъпността“ в Торонто. Въпреки напрегнатите ситуации, с които се сблъсква всеки ден, тя обича професията си. Дълги родини работи като пробационен офицер, при когото хора с условни присъди отиват да се разписват. Пътят от бюрото до участъка обаче се оказва не толкова лесен.

"Много трудно се става полицай. Има много компоненти на изпита - логика, математика, физика, още няколко нива. Ако отпаднеш от изпита, трябва да мине една година, за да можеш отново да кандидатстващ", разказва още Зашева, която е родом от старозагорския град Павел баня.

Полицайката е щастливо женена, с две деца. Освен с професионалните си задължения, тя се занимава и с народни танци, като ръководи танцов състав в Торонто. Със своите колеги и приятели изнасят редица концерти навръх българските празници 3 март, 24 май, Коледа и др.

Ивайло Илиев
Ивайло Илиев Отговорен редактор
Новините днес