Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Българин, отишъл на гурбет в САЩ, дари 1 млн. лева на родното си село

06 юли 2023, 08:50 часа • 7114 прочитания

Български емигрант в САЩ дари над 1 млн. лева на родното си село Црънча. За това съобщи Actualno.com още преди 2 месеца: Емигрант в САЩ гради парк за отдих, спорт и туризъм в родното си село

Васил Байрактаров построи огромен парк за отдих и спорт в родопската местност, като общата му площ е върху 6 декара. Щедрият дарител е изградил игрище за минифутбол с изкуствена трева, игрища за тенис и волейбол, многофункционална сцена с обща площ от 30 квадратни метра, барбекю с лятна и зимна част, както и голям детски парк с множество атракции.

"Държавата не е направила толкова за нашето село, колкото Васил. Тук бе почти пущинак с голям наклон и едва се минаваше. До него водеше една козя пътека. Сега децата ще има къде да играят”, споделиха жители на Црънча пред "24 часа".

"Идеята ми все още не е приключена напълно. Предстои да се положат цветните настилки на игрищата. Предвиждам след парка в западна посока да се поставят и табели, защото пътеката минава през скални феномени, малка пещера, римски мост", обясни 46-годишният дарител пред вестника.

Байрактаров е и един от най-щедрите дарители в българската общност и в Чикаго - подпомага училища, фолклорни състави и културни събития.

Васил Байрактаров живее в Чикаго от 22 години. Завършил е езикова гимназия, а след това учил в УНСС, но не успял да завърши, защото след IV курс в университета му се удала възможност за замине в САЩ. В началото работел като шофьор на тир и постепенно започвал да купува свои камиони. Така придобил голям автопарк със стотици камиони. Освен бизнес в транспорта и логистиката Байрактаров развива успешно интересите си и в областта на недвижимите имоти. Построил е, притежава и отдава под наем над 160 луксозни апартамента в Чикаго.

Гергана Шумкова
Гергана Шумкова Отговорен редактор
Новините днес