Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

България – първенец по събиране на измити опаковки от пестициди

22 октомври 2019, 13:52 часа • 5054 прочитания

България e на първо място по събиране на опаковки от продукти за растителна защита в земеделието. Това бе отчетено на международна конференция "За чисто земеделие и сигурна околна среда", по време на която земеделският министър Десислава Танева връчи специалната награда "Най-отговорен земеделски стопанин" за 2019 година на Георги Хаджийски, който още преди въвеждането на системата за събиране на опаковки от пестициди събрал и предал 3 тона.

По време на форума многократно бе подчертано, че преди да се предадат опаковките от пестициди трябва три пъти да бъдат изплакнати. "Водата, с която се мият, докато станат чисти се излива в пръскачките, с които се пръскат насажденията, а не се излива в околната среда", подчерта директорът на БАБХ Паскал Желязков.

За 2019 година у нас са били събрани и преработени впечатляващите над 97% от опаковките на пестицидите, използвани в земеделието. Това се случва благодарение на специалната система за събиране и управление на опаковки от продукти за растителна защита, която е въведена от 6 години в страната. Средните данни за събираемост в различните държави в Европа през 2017 година са между 60% и 95% от общото количество опаковки, пуснати на пазара, показват данните на Европейската асоциация за растителна защита (ЕСРА).

От събраните в България 97% от всички пластмасови опаковки – 91% са рециклирани, а 9% са обезвредени. Само за година от рециклираните пластмасови опаковки се произвеждат повече от 1000 км. изолационни тръби за оптични кабели, предназначени за оптични кабелни трасета за телекомуникационната индустрия. Ако се поставят в права линия, те ще са достатъчни да свържат София и Виена, изтъкнаха организаторите на конференцията.

Преди системата за събиране да започне да действа българските земеделски стопани са се освобождавали от пластмасовите опаковки от продукти за растителна защита по нерегламентирани начини, включително изгаряне, заравяне или смесване с други отпадъци. "Чрез системата земеделските производители в България разполагат с безопасен, а и безплатен начин за освобождаване от празните пластмасови опаковки от продуктите си за растителна защита. Неслучайно броят на ползващите системата земеделци, се е увеличил 100-кратно, при това само за 6 години. Годишно преработваме стотици тонове опаковки. Така системата има пряк и дългосрочен ефект върху родното земеделие и допринася за опазването на околната среда, почвата и въздуха чисти", коментира Нели Йорданова, генерален директор на АРИБ.

Ива Иванова
Ива Иванова Отговорен редактор
Новините днес