Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Бургаски ученици се завърнаха с медали от международни състезания и олимпиади

15 август 2019, 15:23 часа • 3551 прочитания

Математици от ППМГ "Акад. Никола Обрешков" в Бургас спечелиха отличия от международни състезания, предаде кореспондентът на Actualno.com.

Един от тях е Кристиан Минчев от 11-ти клас. Той се завърна със сребърен медал от Международната олимпиада във Великобритания. Престижното състезание се проведе през месец юли. Българският национален отбор е на 19 място, като в надпреварата са участвали представители на 112 държави.

Друг носител на сребърен медал е Виктор Балтин. Той участва в Международната олимпиада по математическа и лингвистика, която се състоя в Южна Корея в началото на месец август. 350 участници от 36 държави се състезаваха за медалите. Според Виктор, освен че изучава измеренията на информацията, лингвистиката е особено важна наука за развитието на изкуствения интелект.

Сред носителите на медали и отличия от Международната олимпиада по география в Хонг Конг, Стефан Иванов и Любомир Шойлев, които донесоха сребърни медали от Международната олимпиада по астрономия и астрофизика в Унгария.

На срещата с талантливите бургаски деца Кметът Димитър Николов каза: "Гордеем се с вашите успехи. Те са доказателство, че бургаската образователна школа е на много високо ниво. Вашите постижения и подготовката, която са ви дали учителите, дават самочувствие на всички останали деца и издигат престижа на нашите училища".

На срещата присъстваха и преподаватели, които са допринесли за успехите на учениците и за тяхното израстване като личности.

 

Гергана Цонева
Гергана Цонева Отговорен редактор
Новините днес