Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

80-метров трибагреник за националния празник над село Гара Бов

03 март 2022, 12:00 часа • 9665 прочитания

За девета поредна година бе развят българският флаг над село Гара Бов. То е дълго цели 80 метра и гордо се появява на скалите над софийското село на всеки 3 март, разказва шивачката Роза Гекова от "Дибико". 

Това е едно от най-големите ателиета в София и единственото, което работи изцяло с хора с увреждания. Роза разказва, че в началото е изпитвала трудности и притеснения, но сега с удоволствие твори с колегите си.

Шивачката споделя, че село Гара Бов е родното й място, затова с гордост е приела предизвикателството да шие знамето в партньорство с инициативни млади хора.

"Знаете ли, че българската армия е единствената сила в света, която никога не е губила флаг, въпреки многобройните битки, които е водила? Нито един музей в света не може да се похвали, че притежава българско бойно знаме. След Освобождението страната ни е губила битки, но никога армията ни не е позволявала да бъде пленено наше знаме. Българските офицери винаги са намирали начин да го запазят и много пъти с риск за живота да го занесат до столицата", разказват авторите на проекта.

Повече за инициативата вижте във видеото:

Кадри: Rashev Photography

Ивелин Стоянов
Ивелин Стоянов Отговорен редактор
Новините днес