Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

200 български книги за децата в Лондон, търсят родители

28 януари 2019, 09:12 часа • 2846 прочитания

"Българските училища тук са платени, за тях това е бизнес, не кауза...!" С тези думи започна разказа си пред екипа на Actualno.com млада майка - българка, живееща със семейството си в Обединеното кралство. Nonna LyuNedy се е посветила на благородната инициатива да събира книги, които да отнесе в Лондон и да предостави за свободно ползване на българските деца там.

Тя обяснява, че в Англия има много места, на които се продават български книги, но те изчезват мигновено. "Всички купуваме от България, но за мен те никога не са достатъчно! Просто не можах да го преживея този факт. На всичките ми приятелки в България съм купувала книги за подарък, а за своите собствени деца нямам възможност.", разказва емоционално майката.

Така се е родила идеята да бъде създадена първата безплатна детска библиотека за българчетата в Лондон. Целта е книгите да бъдат събрани на едно и да се ползват на разменни начала. Библиотеката ще бъде разположена в Източен Лондон - най-гъсто населената с българи част на града.

За да бъде реализирана идеята Nonna LyuNedy заедно с други родители инициират кауза за набиране на различни творби и определят няколко места в Асеновград и други градове на страната, в които желаещи могат да даряват произведения. Няма ограничение, относно възрастова граница или жанр на книгите, които ще бъдат дарени. Единственото изискване е да са запазени, нови или внимателно употребявани.

Чрез събитие, създадено във Фейсбук - "Да съберем 200 български книжки за децата в Лондон до 3-ти Март" - инициаторите се обръщат към хората в България с призив всеки да потърси у дома си книги, които техните малчугани вече са надраснали, "и си търсят нови читатели". Набират се детски творби на български език, енциклопедии, помагала за четене, приказки, комикси, стихосбирки, четива за бебета и други. Първите предоставени благотворително произведения вече са при организаторите. Точният им брой засега не е ясен.

Интересен е и моментът с въпроса как творбите ще достигнат до Лондон. Nonna LyuNedy е потърсила подкрепа чрез група за взаимопомощ в социалната мрежа. Обявила е, че й е необходим безплатен транспорт до Англия, за да пренесе книгите. След два дни на затишие, непозната жена й отговорила, че е намерила транспорт и й изпратила телефона на собственик на транспортна фирма. Мъжът откликнал на идеята с отворени обятия и дори предложил да закара до Англия книги от всички градове, в които фирмата му има офиси.

Така се стигнало и до последната част от мисията - да бъдат разкрити пунктове в цялата страна. В Асеновград книги могат да бъдат дарени в магазина за мелене на кафе до автогарата (отговорник - Мариана) и във фризьорския салон в Търговския център в града (отговорник - Марияна). Останалите пунктове могат да бъдат открити в страницата на събитието във Фейсбук. Срокът за събиране на творбите, преди да потеглят за Англия, е 3-ри Март.

Теодора Димитрова
Теодора Димитрова Отговорен редактор
Новините днес