Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

19-годишно момиче пътува за пръв път в чужбина благодарение на таланта си

09 май 2017, 11:55 часа • 3321 прочитания

Столичният кмет Йорданка Фандъкова и евродепутатите Момчил Неков и Илхан Кючюк откриха фотоизложбата с най-добрите снимки от проведения онлайн фотоконкурс "Това е моята Европа", в който участваха около 300 младежи с над 1200 фотографии. Фотосите вече могат да бъдат видяни в центъра на София, в градинката на Народния театър.

Марияна Минчева (19 г.) от Карнобат спечели първото място в конкурса, а с него и пътуване до Брюксел с посещение на централата на Европейския парламент. Тя сподели пред камерата на Actualno.com, че това е нейното първо задгранично пътуване. Фотографията на Марияна показва пловдивското Небет тепе в черно-бяло, а тя разказа, че се занимава с фотография като хоби от 10 години. "Европейските институции са неизменна част от нашия живот", коментира Марияна на въпрос какво мисли за Европа. Тя сподели, че се вълнува изключително много от предстоящото посещение в Брюксел.

Виктория Самокварева (26 г.) от Казанлък спечели второто място в конкурса и дигитален фотоапарат. Тя разказа, че е направила фотографията "Бременските музиканти" като абсолютна импровизация, която обаче се е получила доста успешно.

Радослав Свирецов (17 г.) от Бургас, който спечели наградата на публиката и дигитален фотоапарат, заяви, че конкурсът му е донесъл най-вече много емоция. Фотографията, която събра най-много харесвания в социалната мрежа Facebook, представя паметника на връх Бузлуджа през януарските нощи. "Реших да участвам в този конкурс, за да мога да покажа едни от най-красивите кътчета на България през моя поглед, защото много от хората нямат тази възможност да видят тези места по такъв начин, по който аз ги виждам", сподели Радослав и допълни, че вече е посещавал някои от европейските институции и се е запознал с техните функции.

Йоана Такова (26 г.) от Перник, която грабна третото място в конкурса и спечели професионален курс по фотография, сподели, че силно се надява Европа да става все по-добра и по-добра за живеене и пътуване. Тя каза, че онова, което я е впечатлило най-много при посещенията ѝ в европейските градове, е тяхната добре организирана инфраструктура.

Участникът в конкурса Ивайло Илиев от Павел баня разказа, че се e включил в предизвикателството, защото иска да се развива и да участва във всякакви възможни конкурси. Той сподели, че се надява един ден да обиколи много държави в Европа и да придобие лични впечатления от Европейския съюз и неговата организация.

Над 40 от най-добрите снимки в конкурса са включени във фотоизложбата „Това е моята Европа” и могат да се видят до 16 май 2017 г. в столичната Градска градина пред Народния театър.

Фотоконкурсът се организира от Българското училище за политика “Димитър Паница” като част от проекта „Европа и аз“, който се осъществява с подкрепата на Европейския парламент. Целта му е да провокира интереса и ангажираността на младите българи към работата на Европейския парламент и възможностите за тяхното развитие в рамките на Европейския съюз. Медийни партньори на проекта "Европа и аз" са сайтовете Actualno.com и Expert.bg.

Румен Скрински
Румен Скрински Отговорен редактор
Новините днес