Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Зазимяване на хризантеми: Ето какво трябва да знаете

27 ноември 2023, 09:05 часа

Хризантемите са чудесни и много разпространени цветя, като може да ги срещнете почти навсякъде. Може да им се порадвате месец, два, но защо да не ги зазимите през зимата, за да може да им се насладите и през следващата година?

Така ще се радвате на красотата им и ще спестите малко пари. Те стават доста големи и ще имат внушително присъствие в градината ви през следващата година, ако успеете да се справите с тях през зимата.

Зазимяване на хризантеми

Преди да решите да зазимите хризантеми, трябва да проучите добре растенията и да знаете някои неща. Първо, ще трябва да се уверите, че имате вид, който може да живее на открито като многогодишно растение, дори когато времето е студено. Има различни видове, като някои от тях не са чак толкова издръжливи в зимни условия.

Да си отгледаме хризантема

Изложбените майки обикновено имат плитки корени и изискват залагане, за да поддържат масивните си цветни глави. Те са много красиви, но не биха могли да се справят със зимните условия.

Издръжливите майки (обикновено хибридни Chrysanthemum morifolium) са тези, които започвате да виждате навсякъде в края на лятото. Те също често се наричат градински майки. Сортът Mammoth Daisy Coral също е много издръжлив.

Градинските майки се предлагат в разнообразни нюанси на кестеняво, ръждиво, червено, оранжево, жълто, розово, лавандула и бяло, и са много издръжливи.

След това трябва да сте сигурни, че можете да осигурите на растенията условията, които харесват по време на вегетационния период. Това означава пълно слънчево място и добре дренирана почва.

Най-добрата грижа за хризантемите през ПРОЛЕТТА за страхотни цветове

Необходима подготовка

Когато зимата наближи, трябва да сте сигурни, че сте дали най-добър шанс за оцеляване на хризантемите, които сте засадили през пролетта, за да изкарат добре студените месеци.

Хризантемите цъфтят края на лятото и избледняват през есента. В началото на сезона ги подрязвайте, за да насърчите непрекъснат цъфтеж. Отрежете всички мъртви цветя изцяло в края на сезона. След като удари първата слана, листата ще станат кафяви, но не ги премахвайте, за да защитите растенията.

Добавете 15 см мулч, като листа или слама, за да осигурите добра изолация за вашите растения в земята. Така почвата ще се запази по-топла.

Като допълнителен защитен слой можете да поставите няколко иглолистни клона върху вашите растения. Не използвайте мулч от борови иглички, защото игличките могат да се уплътнят и да задушат вашите растения.

Сашка Христова
Сашка Христова Отговорен редактор
Новините днес