Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Засяване на ДОМАТИ от семена: Стъпка по стъпка

30 март 2023, 15:06 часа

Доматите, откъснати от собствената ви градина, носят повече наслада и са със сигурност по-вкусни от тези в магазина. За ваше щестие доматените растения са лесни за отглеждане и забележително продуктивни.

Доматите са дълголетни, топлолюбиви растения, които няма да понесат замръзване, така че е най-добре да ги поставите в градината като пресаждания, след като времето се затопли през пролетта. При отглеждането на собствени трансплантанти, можете да избирате измежду стотици сортове домати, които се предлагат като семена. Семената на доматите е най-добре да се засадят 6 седмици преди средната дата на последна слана.

Правилно поливане на доматите - Защо е толкова важно?

Какво ви трябва, за да засадите доматени семена на закрито?

  • Семена от домати
  • Стерилна саксийна почва за започване на семена
  • Стерилни начални саксии за семена
  • Топло място с достатъчно естествена светлина или осветление за отглеждане
  • Тор

Семената

Първата стъпка е да решите какви домати желаете да отглеждате - чери домати, резени или домати за приготвяне на сос или паста. Обърнете внимание на размера на зрелите растения. Детерминантните домати растат до 1 м високи и са най-добрият избор за контейнери. Всички домати се възползват от опори.

Доматите са податливи на редица заболявания, така че е добре да отглеждате поне един сорт с устойчивост на вертицилиум и фузариум (обозначен с V или F след името на сорта).

Почва

Използвайте стерилна, незамърсена смес, която е етикетирана за започване на семена. Никога не използвайте градинска почва.

Как да се справим с вредителите по доматите?

Топлина и Светлина

Семената покълват най-добре при топла стайна температура 21 градуса - можете да ускорите покълването, като осигурите долна топлина с нагревателна постелка. Разсадът вирее най-добре при хладна стайна температура, около 18 градуса.

Стъпка по стъпка засаяване на семена

Навлажнете старателно сместа за започване на семена и след това напълнете саксията до 1/2 от горната част.

Поставете две или три семена във всеки малък контейнер или всяка клетка на стартер за семена. Покрийте семената.

Не е необходимо да прекалявате с поливането, просто навлажнете горния слой. Поставете саксиите на топло място или върху топлинна постелка. Поддържайте сместа влажна, но не и мокра.

Проверявайте саксиите ежедневно. Веднага щом видите кълнове, отстранете покритието и поставете саксиите на слънчев прозорец или под светлини за отглеждане.

Сашка Христова
Сашка Христова Отговорен редактор
Новините днес