Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Защо тиквичките цъфтят, но не връзват

16 септември 2024, 19:00 часа

Тиквичките са широко разпространен и лесен за отглеждане зеленчук, който е богат на полезни вещества като калий, желязо, каротин и витамини C, B1, B2 и B6. Въпреки че обикновено не са много претенциозни, често се случва тиквичките да цъфтят обилно, но да не дават плодове. Ако сте се сблъсквали с този проблем, трябва да разберете възможните причини за това явление. В тази статия ще разгледаме най-честите причини и как да ги избегнем, за да осигурим добро плододаване на тиквичките.

Пресни семена и влиянието им върху цъфтежа

Тиквичките произвеждат както мъжки, така и женски цветове, но само женските формират плодове. Пресните семена обаче са склонни да произвеждат предимно мъжки цветове, което може да доведе до липса на завръзи. За да се гарантира повече женски цветове, се препоръчва използването на семена, съхранявани поне три години при подходящи условия. По този начин се увеличават шансовете за по-добър баланс между мъжки и женски цветове и, съответно, за по-добро плододаване.

Неподходящо място за отглеждане

Тиквичките не се чувстват добре на места, където предходната година са били отглеждани сродни култури като краставици, тикви, дини или пъпеши. За да се избегне това, е важно да се спазва ротация на културите на всеки 4-5 години. Също така, тиквичките предпочитат неутрална до леко алкална почва с pH между 6 и 6.8. Ако почвата е прекалено кисела, това може да попречи на образуването на плодове. В такива случаи, киселинността може да бъде намалена чрез добавяне на доломитово брашно или дървесна пепел.

Отглеждане на тиквички в градината: Най-важното, което трбява да знаете

Прекалено гъсто засаждане

Тиквичките изискват пространство за растеж и развитие на завръзите. Прекалено гъстото засаждане може да доведе до конкуренция между растенията за светлина и въздух, което затруднява опрашването. Листата на тиквичките могат да създадат сянка, което пречи на цветовете да бъдат лесно достъпни за опрашващите насекоми. За да се предотврати това, трябва да се премахват стари и ненужни листа и при нужда, някои от растенията могат да се изправят на вертикални опори.

Температурни промени

Тиквичките са чувствителни към промените в температурата по време на цъфтежа. Ниски температури могат да попречат на развитието на завръзите, докато при продължителна жега над 30 градуса Целзий се появяват предимно мъжки цветове, а прашецът става стерилен. За да се минимизират ефектите от температурните промени, може да се използват покривни материали като спанбонд или лутрасил при по-ниски температури и пръскане с борна киселина при горещини.

тиквички

Неправилно поливане

Поливането също оказва влияние върху образуването на плодове. По време на началния етап на цъфтеж, прекомерното поливане може да стимулира образуването на мъжки цветове. За да насърчите образуването на женски цветове и завръзи, трябва временно да се намали поливането. Особено важно е това да се спазва по време на горещите летни дни, когато има по-голяма вероятност за формиране на мъжки цветове.

Липса на хранителни вещества

Дефицитът на хранителни вещества може също да е причина за безплодните цветове и бедната реколта. Редовното подхранване на всеки две седмици с универсални NPK торове ще помогне за подобряване на плододаването. Препоръчва се разтваряне на 2-3 супени лъжици от тора в 10 литра вода и поливане на растенията с този разтвор.

Засаждане на тиквички - кое е най-доброто място в градината

Недостатъчно опрашване

Опрашването е ключов фактор за плододаването на тиквичките. Липсата на опрашващи насекоми като пчели и пеперуди може да доведе до липса на плодове. За да привлечете повече опрашители, можете да пръскате растенията с разтвор на мед. Освен това ръчното опрашване с помощта на мъжки цвят или мека четка може да бъде ефективно решение.

Претоварване на растенията

Ако тиквичките са дали обилно плодове в началото на сезона, те може да се изтощят и да спрат да плододават. За да избегнете това, уверете се, че на всяко растение не се развиват повече от четири завръза едновременно. При претоварване на растенията, използването на стимулатори за плододаване и подхранване с комбиниран NPK тор също може да помогне.

Отглеждането на тиквички може да бъде истинско предизвикателство, особено когато те цъфтят обилно, но не връзват плодове. Като разберете причините за това явление и следвате горепосочените съвети, ще можете да оптимизирате условията за отглеждане и да се радвате на богата реколта от вкусни и здравословни тиквички. 

Денис Витанов
Денис Витанов Отговорен редактор
Новините днес