Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Защо подхранвам растенията с мая

03 ноември 2021, 09:20 часа

Хлебната мая е полезна на различни вещества, които подхранват почвата. В нея има редица минерали и незаменими аминокиселини. В следващите редове ще посочим как можете да подхраните растенията си с нея, за кои растения е подходяща и кога най-добре е да се прави подхранването.

Ползите от подхранването с мая са много, но ето кои си струва да посочим:

·        Стимулира растежа на овощни и зеленчукови култури.

·        Ускорява развитието на корените. Освен, че има помага да се вкоренят, то маята помага на растенията да изградят здрава коренова система.

·        Прави културите устойчиви на вредители и отблъсква голяма част от тях.

·        Гъбичките, които има в маята, ускоряват разлагането на органичните вещества в компоста.

·        Маята е екологично чиста. Тя е напълно безвредна за хора и животни.

С маята можете да подхраните ягоди, овощни дръвчета, зеленчуци и цветя. Единствено само картофите, кромид лук и чесъна не харесват маята. При тях подхранването няма да даде резултат.

Кога да торите с маята?

Въпреки че маята е полезна за растенията, торенето с нея трябва да бъде навреме и умерено. Тя извлича калия от почвата и я пренасища с азот. Торенето стимулира вегетацията, затова и трябва да се прави в подходящия момент. Най-добре е ранна пролет, през лятото в периода на активен растеж и цъфтеж или при пресаждането.

Болните и отслабнали растения могат да се торят по-често. При ферментирането на маята, в почвата намаляват калция и калий. Поради тази причина е добре да се внасят допълнително. Можете да го направите капо подхранвате и с дървесна пепел.

Хубаво е почвата да бъде относително топла. Така ферментацията на дрождите ще започне нормално. При студена почва ще отнеме време и ще стане по-бавно.

Няколко рецепти за подхранване с мая

Накрая ще споделим и няколко рецепти, с които можете да подхраните растенията си. Те са изключително лесни за изпълнение и не изискват предварителна подготовка.

Първата рецепта се състои от 200 грама мая и 1 литър вода. Смесете двете неща и когато решите да торите, разклатете добре. Полученият разтвор се разрежда с до 10 литра вода.

При втората рецепта ще са ви необходими 10 гр. суха мая и 2 суп. л. захар, които се разтварят в 10 л. вода. Разтворът се оставя за 2-3 часа. Преди торене се разрежда 1:5 в полза на водата.

Третата рецепта включва и коприва. За нея ще са ви необходими 10 грама мая, 100 грама захар и 1 кг коприва. Смесете всичко, оставете го за 1 седмица. Можете да приложите сместа директно, без да се налага предварително разреждане.

Гергана Йорданова
Гергана Йорданова Отговорен редактор
Новините днес