Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Защо подхранвам растенията с мая

27 октомври 2021, 15:10 часа

Какво може да подхранвате с мая? Почти всички градински, зеленчукови и цветни култури. Всъщност маята, предназначена за печене, съдържа голям набор от хранителни вещества, минерали и витамини.

Всички растения се нуждаят от торене с минерални или органични торове. Едно от най-полезните и питателни храни е именно маята, богата на захаромицетни гъби. Тази "жива" тор е абсолютно безопасна за хората и растенията и помага за получаване на богата и здрава реколта.

Какви са ползите от маята?

Гъбите, които са част от нея, ускоряват разграждането на органичните съединения, имат благоприятен ефект върху почвената микрофлора и предпазват растенията от болести и вредители. Маята съдържа протеини, въглехидрати, микроелементи, минерали и витамини от група В, необходими за растежа и развитието на растенията. Това увеличава шансовете на разсад за оцеляване дори при слаба светлина. Когато се разтваря във вода, се образуват съединения, които ускоряват образуването на кореновата система, а също така пренасят витамините, необходими за неговото развитие и възстановяване на растението.

Често начинаещите градинари се интересуват дали е възможно да се хранят градинските култури с мая? Да, те могат да я използват за хранене на почти всички растения:

- вътрешни и градински цветя,

- градинарски култури,

- декоративни и ягодоплодни храсти и др.

Единствените изключения са картофите, чесънът и лукът.

Дрождите в маята са жизнеспособни организми и за разлика от другите торове, те не се измиват веднага по време на валежите. Също така гъбичките лесно понасят високи и ниски температури, натискане и смачкване. Единственият сериозен враг на тези микроорганизми са агресивните бактерии, които могат да потиснат развитието им.

Коя мая е най-добра за растенията?

Известни са няколко вида мая: хлебна, винена и бира. Маята от първия сорт е течна, пресована, суха инстантна. Най-добре е да използвате хлебна мая като тор - именно те са отличен стимулатор на растежа, съдържат всички вещества, необходими за растенията и се използват като универсална горна превръзка

Как да храним разсад с мая

Подхранването на разсад с мая има благоприятен ефект върху развитието на растенията, ускорявайки тяхната вегетация и подобрявайки развитието на кореновата система.

Можете да подхраните разсада с мая по една от следните рецепти:

Разтворете 200 г хлебна мая в 1 литър топла вода и оставете да се запари за няколко часа. След това разредете получения състав с 10 литра вода и равномерно поливайте разсада;

Вземете 100 грама брикет прясна мая и я разредете в 10 литра топла вода. Оставете за един ден да престой и след това поливайте разсада. Такъв "жив" състав е особено добър за разсад за пипер;

Разтворете 10 г гранулирана мая в 10 л топла вода и добавете 2 с.л. захар. Оставете да се вари 2-3 часа, след което разредете получения състав с още вода в съотношение 1:5. Поливайте умерено.

Анита Найденова
Анита Найденова Отговорен редактор
Новините днес