Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Защо опитните градинари никога НЕ изхвърлят корите от диня/

02 септември 2024, 11:28 часа

Свикнали сме да изхвърляме корите от диня в боклука, но опитни градинари никога не правят това. Те знаят много добре, че могат да използват този отпадък като тор.

Кори от диня - употреба в градинарството

Динената кора е отличен естествен тор, защото съдържа много полезни хранителни вещества като азот, калий, калций и други микроелементи. Тези органични отпадъци могат да се използват в градинарството пи няколко популярни метода.

Един от тези начини е да добавите кори от диня в компостната яма. Просто изсипете корите върху купчината и разбърквайте. След разлагане на корите можете да разпръснете компоста като тор.

Как динята влияе на пикочната киселина?

Можете да използвате динени кори и за затопляне на лехите. Благодарение на този метод почвата ще бъде обогатена с хранителни вещества. За да направите „топла леха“, трябва да изкопаете изкоп в средата на лехата на две трети от ширината. Дълбочината трябва да бъде най-малко 30 сантиметра.

Направете малки могили от пръст от двете страни, като използвате пръст от изкопа. След това трябва да поставите големи кори от диня на дъното, а след това по-малки растителни остатъци. След това покрийте всичко със слама, която бързо се разлага. Бъдещият тор трябва да се третира с урея или други азотни торове, а след това и с биологичен препарат.

Топлината се генерира от микрофлора, която разлага органичната материя, минерализирайки я. За да може топлината да работи ефективно, градинското легло трябва да бъде снабдено с азот. Препоръчителната доза азотен тор е 1 литър на 2 - 3 квадратни метра легло.

Кората от диня може да се използва като мулч. Помага за задържане на влагата в почвата, намалява плевелите и постепенно се разлага, обогатявайки почвата. Корите от диня са полезен и достъпен органичен тор, който поддържа почвата здрава и плодородна.

Друг разпространен метод за торене с органични отпадъци е употребата на бананови кори.

За да приготвите 3 литра течен тор, ще ви трябват 3 средно големи бананови кори. Те се поставят в буркан, напълва се с вода, за предпочитане е да се използва течност с добро качество. Течността се кисне в продължение на 3 дни. След това се филтрира и се използва за поливане на растенията.

Градинарите, които искат да се научат как да правят свой собствен компост, могат да използват остатъци от тропически плодове и обикновена почва. По-удобно е да започнете компостирането през есента, за да имате достатъчно хранителна смес за следващата година. Прилага се при засаждане/пресаждане на дървета, храсти, цветя и зеленчуци.

За да направите това, вземете една част бананови кори и три части обикновена почва, разбъркайте всичко добре, напоете добре и покрийте с парче покривен материал или агрофибър. По-добре е мястото за компост да е добре осветено от слънцето, това ще ускори процеса на разлагане.

Веднъж седмично бъдещият компост трябва да се разбърква, а месец след приготвянето, да се напои отново, да се покрие и да се остави до пролетта. Полученият компост ще бъде наситено черен на цвят.

Как динята влияе на холестерола?

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес