Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Защо опитните градинари използват сода, чесън и кориандър?

06 септември 2022, 12:44 часа

Вредителите в градината са изключително досадни и понякога създават сериозни проблеми на нашата продукция. Затова е неизбежно използването на препарати, които ги прогонват. Но тези препарати съдържат химикали, не са сред най-бюджетните варианти и е възможно да вредят на природата. За щастие съществуват естествени алтернативи, които можем да използваме като натурални препарати срещу вредителите в градината. 

Днес ще ви дадем няколко примера, които са изключително ефективни и подходящи като естествен заместител на инсектицидите. Ето ги и тях:

Кориандър

Тази широкоразпространена подправка у нас може успешно да държи далеч паяковия акар от вашата градина. Необходимо е само да сварите връзка кориандър за 10 минути, да охладите отварата, да прецедите и след това да напръскате около растенията. По този начин ще елиминирате паяковия акар, а и силният аромат ще отблъсне и други напасти като бълхи и мравки.

Всеки градинар трябва да знае за ползите от тази подправка

Лавандула

Можете да използвате пресните листа на лавандула или пък етерично масло, но силният аромат и в двата случая действа. По този начин ще прогоните мравките, които никак не харесват успокояващия аромат на лавандула. За лечение на растения, отглеждани на закрито, можете да приготвите лавандулова инфузия: към 300 мл студена вода прибавете пресни лавандулови листа, кипнете и след това охладете. 

Можете да предотвратите появата на мравки и вкъщи с помощта на лавандулата. Нарежете прясна лавандула и я разпространете около прозорците, вратите, вентилацията и навсякъде, където сте видели мравките.

Захар и сода за хляб

Това е спасението от ужасните хлебарки. Смесете сода бикарбонат със захар и прибавете малко вода. Може да разпределите сместа в няколко малки съдчета. Сладостта на захарта ще привлече хлебарките в капана, а содата ще ги елиминира. Можете да използвате сместа и без да добавяте вода, а директно да изсипете на пода по ъглите. 

Градинар издаде какво трябва да засадим на мястото на ЛУКА през август

Чесън

Чесънът е помощник за прогонването и елиминирането на голяма част от вредителите у дома и по растенията. Има остър аромат, който директно ще прогони всички напасти. Можете да направите настройка от чесън, ако искате да използвате средството на закрито и силният аромат да не ви причинява толкова голям дискомфорт. Как да приготвите?

Срежете наполовина главата чесън и прибавете към нея няколко изсушени скилидки, след това залейте с 2 чаши вода и оставете така за един ден. После прецедете сместа и я прибавете към 3 литра вода. Напръскайте растенията си с течността, а също така и местата, където сте видели напастите - може да се използва и за закрити пространства, тъй като ароматът по този начин не е толкова тежък.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес