Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Защо ябълките падат - причини и решения

18 юли 2024, 13:15 часа

Докато ябълките растат и узряват, много градинари често се сбкъскват с един проблем - плодовете започват да падат от дървото по-рано, отколкото трябва. Ето какви са причините и как може да спрете този процес.

Причини за окапване на ябълките

Физиологични причини - окапването може да бъде причинено от естествени процеси, свързани със зреенето на плодовете. По време на узряването ябълките преминават през няколко етапа, включително растеж, зрялост и упадък. По време на фазата на спад плодът губи своята жизненост и започва да пада.

Ако ябълковото дърво не получава достатъчно влага, това може да доведе до падане на листата.

Как ябълките влияят на холестерола? 

Когато едно дърво е стресирано от липса на влага, то започва да губи част от плодовете си, за да поддържа жизнеспособността на останалите.

Недостиг на хранителни вещества: Липса на определени хранителни вещества като калий, калций или магнезий също може да е причина за окапване на плодовете.

Някои заболявания като гниене на ябълката или петна по листата също могат да станат причина за окапване на плодовете. Болестите могат да повредят стъблата и листата на ябълковото дърво, което води до загуба на хранителни вещества и в резултат на това ябълката пада.

Голяма разлика в дневната и нощната температурата също може да е причина за окапване на плодовете. Ако дневните температури са високи, а нощните са ниски, това може да стресира дървото.

Как да спрем окапването на ябълките?

Уверете се, че вашето ябълково дърво получава достатъчно вода - редовното поливане на ябълковото дърво е от ключово значение, особено по време на периоди на топлина или суша. Препоръчително е да поливате ябълковото дърво поне два пъти седмично.

Подхранването на ябълковото дърво също е важно в случая. Липсата на хранителни вещества също може да доведе до падане на листата. За да се предотврати това, се препоръчва използването на торове, съдържащи калий, калций, магнезий и други основни хранителни вещества.

Отстранете болните ябълки. Ако на ябълково дърво има болни ябълки, те могат да заразят и другите плодове. Отстранете всички болни ябълки от дървото, за да предотвратите разпространението на инфекцията.

Прилагайте превантивни мерки, като редовно поливане, подрязване и премахване на болни клони и листа, използване на препарати за растителна защита и др.

Избягвайте внезапни температурни промени. Внезапните промени в температурата могат да стресират ябълковото дърво. Опитайте се да избегнете резки промени в температурата и създайте по-стабилни условия.

За да се предотврати падането на ябълките, е необходимо да се осигури достатъчно вода и хранителни вещества на ябълковото дърво, да се отстранят болните ябълки, да се прилагат превантивни мерки и да се избягват резки промени в температурата.

По колко ябълки трябва да се ядат на ден за сваляне на холестерола?

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес