Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Засаждането на спанак през есента - какви грешки правим

26 септември 2024, 19:00 часа

Спанакът е популярен зеленолистен зеленчук, който произхожда от Централна и Западна Азия, и е обичан заради богатия си състав от витамини и минерали. Освен че е чудесен източник на витамини А, В и С, спанакът съдържа повече желязо и калций от повечето зеленчуци, което го прави отличен избор за здравословно хранене. Засаждането на спанак през есента е чудесен начин да се възползваме от тези ползи през по-хладните месеци. Но за да получим добра реколта, е важно да избегнем някои често срещани грешки. В тази статия ще разгледаме основните грешки, които градинарите правят при есенното засаждане на спанак и как да ги избегнем.

Грешка №1: Недостатъчна подготовка на почвата

Една от най-често срещаните грешки при засаждането на спанак е пренебрегването на подготовката на почвата. Подготовката на почвата трябва да започне поне седмица преди засаждането, като се добави компост за подобряване на нейната структура и хранителна стойност. Много градинари засаждат спанака без предварително обогатяване на почвата, което води до слабо развити растения и по-ниска реколта. Изберете място с пълно слънце или лека сянка за най-добри резултати.

Засадете тези растения до спанака, за да се радвате на богата реколта

Грешка №2: Засаждане в неподходящо време

Много градинари правят грешката да засаждат спанак, когато почвата не е достигнала подходящата температура от поне 5 градуса. Засаждането твърде рано или твърде късно може да компрометира реколтата. Ако почвата е твърде топла, растенията могат бързо да се развият и да не издържат на първите студове, докато ако е твърде студена, семената няма да покълнат правилно. Ако искате да ускорите процеса на затопляне, покрийте почвата с черна пластмаса няколко седмици преди засаждането, за да създадете подходящи условия.

Грешка №3: Непредоставяне на защита през зимата

Често младите растения остават без защита през зимата, което ги излага на риск от измръзване. Спанакът може да преживее студеното време, но липсата на защита като студена рамка или дебел мулч може да доведе до загиване на разсада. Когато температурата на почвата отново достигне около 5 градуса през пролетта, можете да премахнете мулча, за да съберете реколтата и след това да го върнете за допълнителна защита.

спанак

Грешка №4: Засаждане на неправилна дълбочина и плътност

Неправилната дълбочина и разстояние между семената са други чести грешки, които могат да компрометират растежа на спанака. Засаждането на семената твърде дълбоко или твърде плитко, както и прекалено близко едно до друго, може да доведе до неправилно развитие на растенията и затруднено отглеждане. Семената трябва да се засаждат на дълбочина от около 1,3 см и на разстояние от 5 см едно от друго, като се покриват леко с почва. Редовете трябва да бъдат разположени на 30-45 см разстояние, за да осигурите достатъчно пространство за растеж и достъп до светлина и въздух.

Грешка №5: Засаждане при твърде топло време

Една от големите грешки при есенното засаждане на спанак е изборът на прекалено топло време за засяване. Спанакът не понася топлината и засаждането при температури над 21 градуса може да доведе до бързо преминаване в семенно развитие и слаб растеж.

Отглеждане на спанак. Основните правила листата да са големи и вкусни

Засаждането на спанак през есента е чудесен начин да се възползвате от неговите хранителни качества и да се радвате на свежа реколта през по-хладните месеци. Въпреки това, успешното отглеждане на този зеленчук зависи от правилната подготовка на почвата, засаждането в подходящото време и спазването на оптимални условия за растеж. Избягвайки често срещаните грешки, като неправилна подготовка на почвата, липса на защита за растенията и неправилни условия за засаждане, можете да осигурите здрава и богата реколта от спанак през есента и зимата. Не забравяйте, че грижата за почвата и растенията не само ще ви възнагради с вкусна реколта, но и ще ви донесе удовлетворение от добре свършената работа в градината.

Денис Витанов
Денис Витанов Отговорен редактор
Новините днес