Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Засаждане на туя през есента - ето какво е задължително да знаете за него

27 октомври 2022, 13:01 часа

Само неопитните градинари са на мнение, че няма никакво значение дали туята ще се засади през есента или пролетта.

Единствено на пръв това вечнозелено растение изглежда непретенциозно. Но често засаждането му през пролетта се оказва неуспешно. И в случая вместо зелен жив плет в градината си ще имате изсъхнал червеникав храст.

Ако туята е изсъхнала, направете това, за да я съживите

Кога и как е правилно да се засажда туя?

Засаждането може да се извърши по всяко време на годината, но според опитните градинари е най-добре това да се случи през есента. За да може кореновата система на този храст да укрепне и туята да оцелее в студа, трябва не само да изберете здрав разсад, но и да подготвите правилно мястото за засаждане на храста.

Ето защо опитните градинари винаги избират разсад с не много разклонени корени, с гъсти и ярки игли, без признаци на заболяване и увреждане на кората, както и с влажна буца почва около корена.

Защо хитрите градинари всяка есен оставят по няколко моркова в градината?

Избор на място за засаждането на туя

То трябва да е нормално осветено или умерено сенчесто. Задължително условие е да бъде защитено от течения и студени ветрове. На слънце кореновата система на разсада може да изсъхне, а на сянка игличките на туята ще избледнеят.

Подходяща почва

Почвата трябва да е лека и плодородна. Що се отнася до влагата, добре е да се осигури дренаж. Глинести, преовлажнени или пресушени почви ще станат причината за пожълтяване и окапване на бодличките.

Мед в градината - ето как го използват опитните градинари

Засаждане на туя

За засаждане се подготвя дупка с дълбочина 50-70 см и ширина до 1 метър. Средно параметрите на изкопа трябва да бъдат около 2 пъти по-големи от размера на корена заедно с буцата почва около него.

Първо се поставя дренажа (15-20 см). Той може да бъде от глина, камъни и дори счупени тухли. След това се добавя плодородна почва, след което се поставя разсадът.

Как е правилно да се варосват овошките - ето каква е тайната на опитните градинари

Туята се полива непосредствено след нейното засаждане.

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес