Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Засаждане на семена от домати: Ето как

27 март 2024, 15:20 часа

Нямаме време да се затопли времето, за да започнем да засаждаме домати, защото няма нищо по-хубаво от свежа, полезна и вкусна салата. Продължете да четете, за да разберете какви са стъпките.

Как да засадите семена от домати?

Навлажнете старателно сместа за започване на семена и след това напълнете контейнерите до ½ от горната част. Стегнете сместа, но не я уплътнявайте.

Поставете две или три семена във всеки малък контейнер. Покрийте семената с около 1/4 почва и внимателно я закрепете върху семената. Полейте, за да навлажните горния слой. Не е необходимо да накисвате почвата.

От какво имат нужда доматите за успешна реколта?

Поставете саксиите на топло място или върху топлинна постелка. В този момент семената не се нуждаят от светлина.

Поддържайте сместа влажна, но не и мокра. Можете да поставите пластмасово кухненско фолио върху върховете на саксиите, за да задържите влагата.

Проверявайте саксиите ежедневно. Веднага щом видите кълнове, отстранете покритието и поставете саксиите на слънчев прозорец или под светлини за отглеждане.

Кога е най-подходящото време за засаждане на домати?

Как да се грижите за доматените растения?

Продължете да поддържате почвата влажна. Сухата стартова смес за семена е по-светла на цвят от влажната смес – това е добър показател дали растението се нуждае от вода. Добрата циркулация на въздуха намалява шансовете за болестни проблеми, като намокряне.

Ако отглеждате растения на перваза на прозореца, редувайте саксиите всеки ден, така че растенията да растат изправени, вместо да се накланят към светлината. Ако отглеждате под осветление, вдигнете светлините, докато растенията растат, като ги държите само на няколко см над растенията.

 

Сашка Христова
Сашка Христова Отговорен редактор
Новините днес