Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Засаждане на малини през есента - кога и как се прави

11 септември 2024, 13:22 часа

Есенното засаждане на малини е много по-популярно от пролетното, а и изборът на разсад на пазара е по-голям. Градинарите с опит много добре знаят, че храстите, засадени за зимата, понасят по-добре замръзване и имат по-добър имунитет, а корените им са по-силни. Ето как да засадите малини през есента и кои дати са най-подходящи за това.

Кога да засадите малини през есента?

Есенното засаждане на малини обикновено се извършва от средата на септември до началото на октомври. През този период се предлага най-голям избор от разсад. Според лунния календар следните дати се считат за успешни за засаждане на тази култура:

  • през септември - 6-8, 12-15, 20-22;
  • през октомври - 2, 5-9, 12, 15-18, 22, 28;

Торене на малините през есента - 7 доказани рецепти

Когато избирате дата, вземете предвид прогнозата за времето. Преди първите сериозни (до -5°) студове от деня до засаждането трябва да мине поне месец.

Как да засадите малини през есента?

Преди да засадите малини през есента, трябва да подготвите почвата. Няколко седмици преди засаждането почистете района от плевели, изкопайте на дълбочина около 50 см и добавете компост или хумус към почвата. Ако почвата е много бедна, можете да я наторите с урея, амониева селитра или суперфосфат. Бъдещата малинова градина трябва да бъде добре осветена през лятото.

Разсадът се засажда в дупки с дълбочина 50 см. Между съседните храсти (както и до оградата или дърветата) е препоръчително да се изсипе слой дренаж на дъното на дупката. След засаждането на малините полейте обилно мястото.

За да се предпазите насажденията от зимни студове, препоръчително е да мулчирате почвата около стъблата с борови иглички или дървени стърготини. В райони със сурови зими е препоръчително да покриете младите малини за зимата. Ако зимите във вашия район не са много мразовити, тогава само връзването на храстите може да се окаже достатъчно.

Грижа за малините

Тази култура е много взискателна към влагата в почвата; липсата на влага намалява добива на малини 2-3 пъти. През сезона тази култура трябва да се полива 4 пъти: през юни, юли, август и септември - в началото на всеки месец. Трябва да поливате, така че почвата да е мокра на дълбочна от 20 см.

Малините се торят само 2 пъти годишно - в началото на пролетта и късната есен:

  • в средата на април: 3 с.л. лъжици урея на 1 кв.м. – разпределете тора равномерно върху повърхността на почвата и я покрийте с гребло;
  • в края на октомври: половин кофа хумус на 1 кв.м. - просто изсипете тази смес върху почвата.

Резитба на малините през есента - ето как се прави, за да приберете богата реколта от сладки плодове

 

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес