Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Засаждане на лалета през есента - кога и как се прави

10 септември 2024, 15:03 часа

Най-популярните цветя сред градинарите - лалетата - се препоръчват да бъдат засадени преди зимата. Възможно е това да се направи и през пролетта, но в този случай ще бъде по-трудно да получите красиви цветя. В случая всеки градинар трябва да знае кога и как да засади лалета, така че да презимуват успешно и да го зарадват с цветовете си през пролетта.

Кога да засадите лалета през есента?

Производителите на цветя съветват да засаждате луковици на лалета през есента, а не през пролетта. Факт е, че луковицата изисква студ през периода на покой - без него цветето в луковицата няма да се образува. Трикът с поставянето на луковици в хладилника и съхранението им там до пролетта, за да покълнат, както показва практиката, не винаги работи.

Кога е най-добре да изкопаете луковиците на лалетата? 

Кога е най-доброто време за засаждане на лалета през есента. Зависи от региона и времето? Най-често това е периодът от средата на септември до средата на октомври. За да определите по-точно времето, трябва да вземете предвид факта, че цветните луковици се нуждаят от около 4 седмици, за да се вкоренят - тоест те трябва да бъдат засадени в земята около месец преди настъпването на устойчиво студено време, в противен случай те ще замръзнат и ще загинат.

Оптималната температура на въздуха при засаждане на луковици на лалета е +10°C. Ако времето е капризно и сланите идват по-рано от очакваното, в този случай насажденията трябва бързо да се мулчират със сухи листа, компост или торф.

Как да засадите лалета правилно - правила за засаждане на луковици

Преди засаждане проверете и сортирайте луковиците: те трябва да изглеждат здрави, плътни, гладки, без петна или пукнатини и да не са пресушени. Идеалният диаметър е 3-4 см; можете да засадите по-малки луковици, но най-вероятно ще цъфтят след година. Също така, преди засаждане, луковиците могат да бъдат дезинфекцирани във всеки фунгицид - дръжте ги в него за половин час.

Изберете слънчево място с рохкава почва. Луковиците се засаждат на разстояние 10-15 сантиметра. Луковиците се засаждат в дупки с дълбочина около 8 см. Също така при засаждането се препоръчва да се добавят по 1 ч. л. двоен суперфосфат и дървесна пепел във всяка дупка, смесвайки ги с почвата.

Спазвайки тези правила, ще се радвате на цъфтежа на красиви лалета още през следващата пролет. 

Какво се прави с лалетата след цъфтежа?

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес