Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Засаждане на копър през есента - как е правилно да се прави

12 септември 2024, 18:28 часа

В края на текущия сезон опитен градинар вече мисли  за реколтата през следващата година. Това означава, че вече е време да се изберат културите, които ще се засадят преди зимата. След това започва подготвителният етап. Не само лук и чесън могат да бъдат засадени преди зимата. Копърът също ще може да се развие добре, ако се засади по това време.

Какви правила трябва да се спазват при засаждане на копър през есента?

Подгответе почвата предварително. В случая става въпрос не само за лехите, а за почвата, в която планирате да поръсите посадъчния материал от копър. Най-добре е предварително да съберете необходимото количество почва и да я съхранявате в плевня. Уверете се, че почвата не замръзва.

Засаждане на копър през юли - съвети и трикове, които трябва да знае всеки градинар

Собственоръчно събраните семена се представят най-добре. Във всеки случай обаче можете да закупите посадъчен материал от доверен производител. Важно е да запомните, че когато засаждате копър преди зимата, трябва да използвате една трета повече семена от обикновено.

Копърът трябва да се засажда само в студено време. В случая не става въпрос за първата слана - важно е да изчакате истинския студ. Ако следвате тези прости правила, тогава в началото на пролетта ще можете да се насладите на млад и сочен копър.

Има няколко начина на засаждане:

  • Самозасаждае - семената, останали от есента и попаднали, дават нормални пролетни издънки;
  • Вентилообразно - семената се разпръскват без определена посока по повърхността на лехата – ветрилообразно;
  • Лентовидно - засяване в подготвени редове.

Независимо от метода сеитбата се извършва на дълбочина 3,5–4 cm, т.е. приблизително 2 cm по-дълбоко, отколкото при пролетна сеитба.

Процесът на подготовка практически не се различава от процеса през пролетния период на засаждане. Обикновено включва най-елементарните агротехнически дейности: окопаване, унищожаване на плевелите, изпозването на торове и оформяне на лехи. Почвата трябва да е рохкава (задължително) и плодородна (желателно). Последното условие е лесно изпълнимо: струва си да добавите около една кофа с всякаква органична материя на квадратен метър.

Можете да използвате и минерални торове. Все пак трябва да знаете: копърът, както и другите зелени култури, има способността да натрупва нитрати. Следователно не е необходимо да прекалявате. Препоръчителни норми на квадратен метър: 10 гр калиева сол и суперфосфат. Трябва да се добави малко повече азот - около 15 гр нитрат.

По-добре е да вземете сухи семена, без да ги приготвяте по никакъв начин. За зимна сеитба трябва да се използват сухи семена без никаква подготовка. Единственият начин да ги закалите е да ги поставите в хладилника.

Копърът ще расте пухкав и сочен дори в жегата, ако направите това

 

 

 

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес