Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Засаждане на цвекло и подходящи придружаващи култури за БОГАТА реколта

01 юни 2023, 14:33 часа

Цвеклото е изключително полезно за цялостното здраве и си заслужава да го отглеждате в домашната си градина. Много е популярно сред градинарите, тъй като се засява лесно и е сравнително безпроблемна култура.

Цвеклото обикновено се отглежда в земята, но може да се отглежда и в контейнери и повдигнати лехи – изборът е ваш и зависи от мястото, с което разполагате.

Идеалните условия за отглеждане на цвеклото са лека и песъчлива почва, за да може корените лесно да проникват през земята. В идеалния случай почвата трябва да е с pH от 6,5 до неутрално. Изберете слънчево място за засяване. Ако искате да отглеждате цвекло в контейнер, изберете сорт с кръгла форма, а контейнерът е добре да е 20 см широк и 20 см дълбок.

Поливане на доматените растения и проблеми, за които да внимавате

Кога да засадите цвекло?

При отглеждане на цвекло от семена, посейте ги директно в земята от средата на пролетта, когато почвата се затопли. За по-ранна култура, започнете семената на закрито в края на февруари.

Цвеклото може да се прибере като млади корени след около седем или осем седмици или да се остави да порасне до пълен размер и да се прибере 60-90 дни след сеитбата. Зрялото цвекло от основната култура ще бъде готово за изваждане от средата на лятото.

Зеленчуци, които може да засадите на сянка и да имате УСПЕХ

Растения, които да засадите до цвеклото

Придружаващото засаждане е много полезно за доброто развитие на всичи растения в градината. Близо до цвеклото е препоръчително да отглеждате растения от семейство алиуми, като лук, праз, див лук и чесън. Миризмата им отблъсква вредителите, които могат да навредят на цвеклото.

Друго растение, което може успешно да засадите до цвеклото, е марулята. С нея няма да се конкурират за хранителни вещества. Марулята ще поеме хранителните вещества близо до повърхността, позволявайки на корените на цвеклото да изтеглят хранителните вещества от по-дълбоко в почвата.

Културите от семейство Зелеви също е добра идея да включите в градината близо со цвеклото. Това са зеле, карфиол, брюкселско зеле. Цвеклото подобрява почвата и стимулирайки културите около тях.

Културите, които да не засаждате до цвеклото са: фасул, картофи, спанак.

Сашка Христова
Сашка Христова Отговорен редактор
Новините днес