Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Засаждане на арпаджик през есента - кога и как се прави

03 октомври 2024, 06:00 часа

Есента е времето, когато повечето градинари вече са приключили с основните земеделски задачи и могат да се отдадат на заслужена почивка. Но за тези, които не обичат да чакат до пролетта, има възможност да засадят някои култури още през есента. Един от най-добрите избори за това време на годината е арпаджикът, който може да даде отлична реколта от зелен лук през зимата. Но кога и как трябва да засадим арпаджик през есента? Нека разгледаме в детайли.

Какво представлява арпаджикът?

Арпаджикът са малки луковички, които се използват като разсад за отглеждане на лук. Вместо да се започва процесът от семена, които изискват повече време и усилия, арпаджикът предлага лесен и бърз начин за отглеждане на лук. Този метод е особено популярен сред градинарите, които искат да си осигурят ранна реколта. Лукът е издръжлив на студ и може да понесе температури до -5°C, което го прави подходящ за есенно засаждане.

Какво ще се случи с тялото, ако ядем лук всеки ден

Кога да засадим арпаджик през есента?

Най-подходящото време за засаждане на арпаджик е края на октомври. В този период почвата все още е топла, но температурите вече започват да се понижават. Ако засадим арпаджика в този момент, до два месеца ще можем да се насладим на свеж зелен лук, който ще израсне дори в студените зимни месеци. Засаждането в късната есен позволява на лука да се развие бавно и равномерно, като се избягва риска от прекомерен растеж преди настъпването на студовете.

Как се засажда арпаджик?

Преди да засадим арпаджика, е важно да подготвим луковиците. Най-добрата практика е накисването на арпаджика в гореща вода (45-50°C) за около 10-15 минути. Това не само подобрява шансовете за успешно засаждане, но и дезинфекцира луковиците. След това можем да ги третираме с разтвор на калиев перманганат или меден сулфат, за да унищожим всички вредители или патогени. След тези стъпки, луковиците са готови за засаждане.

лук

Подготовка на почвата

Лукът предпочита плодородни, добре дренирани почви с рН над 6,0. Преди засаждане, почвата трябва да бъде разрохкана и плевелите да бъдат премахнати. Препоръчва се добавяне на компост или сложни минерални торове, за да се осигурят необходимите хранителни вещества за растенията.

Лехите за засаждане трябва да бъдат добре изравнени, а разстоянието между редовете да бъде около 20-25 см, а между самите луковици – около 5-10 см. Засаждането не трябва да бъде прекалено дълбоко – 3-5 см е оптималната дълбочина. След засаждането, лехите могат да се мулчират с дървени стърготини или компост, за да се запази влагата и да се предотвратят плевелите.

При засаждане на арпаджик през пролетта - какво не трябва да забравяме

Грижа за арпаджика след засаждането

След като арпаджикът е засаден, редовната грижа е ключова за добра реколта. Важно е да се полива според нуждите, като се внимава да не се прелее почвата, защото прекомерната влага може да доведе до гниене на луковиците. Също така, редовното разрохкване на почвата и отстраняването на плевелите ще помогнат на лука да се развива добре.

Торенето може да се извършва на няколко етапа – първоначално с органични торове, а по-късно с минерални торове, за да се стимулира растежът на растенията. С правилната грижа, арпаджикът ще ни зарадва със свеж зелен лук дори през студените зимни месеци.

Засаждането на арпаджик през есента е чудесен начин да се възползваме от градината си дори след приключването на основните земеделски дейности. С правилна подготовка на почвата, грижа за луковиците и подходящо време за засаждане, можем да си осигурим ранна реколта от свеж зелен лук. Този процес е лесен, изисква минимални усилия и е идеален за всеки, който иска да продължи да се наслаждава на плодове от градината си през зимата.

Денис Витанов
Денис Витанов Отговорен редактор
Новините днес