Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Засаждане и отглеждане на вкусната и страшно полезна РУКОЛА

21 април 2023, 10:50 часа

Руколата е тревисто растение от семейство Зелеви със силен остър вкус. Поради високото си съдържание на витамини, макро- и микроелементи това зелено едногодишно растение се отглежда като зеленчук. Цветовете и листата на руколата се използват като ядливи суровини. Семената се използват за производство на масло.

Поради високото си съдържание на ерукова киселина (20-40 %) маслото рядко се използва в чист вид като храна. Цветовете и листата на растението обикновено се добавят пресни към салати. Важно е да се отбележи, че колкото по-млади, по-малки и по-меки са листата на руколата, толкова по-ароматни са те.

Ето как да отгледате вкусната и полезна БАКЛА в двора си лесно и ефективно

Отглеждане на рукола на открито

Руколата е лесна за отглеждане и не изисква много усилия. Най-здравите и вкусни листа са тези, които са на възраст 20-50 дни. По тази причина руколата може да се засява няколко пъти през сезона. Това трябва да се направи между април и август. След това може да бъде засята и засадена на перваза на прозореца през зимата.

Къде да се засади?

Когато избирате парцел за отглеждане на тази култура, е важно да запомните, че силно киселите почви не са подходящи. Тази по принцип сдържана култура няма да вирее в такива парцели. Тя се развива добре на неутрални почви или там, където почвата реагира на лека киселинност или алкалност. Ако почвата е кисела, за засаждането на рукола е необходимо да се използва креда или вар. По отношение на сеитбообращението е най-добре да се отглежда там, където преди това са били отглеждани картофи, грах, боб и тиквички.

Светлина за руколата

Руколата е слънцелюбиво растение, но понася и малко сянка. Не трябва да се засява на слаба слънчева светлина, тъй като това ще влоши вкуса и цвета на листата.

Температура на отглеждане на руколата.

Растението понася температури до -7 °C, но продължителното излагане на ниски температури ще доведе до много слаб растеж и слабо развитие на листата. Оптималната температура е под +16°C.

Засяване на семена на открито

Първата сеитба на открито може да се извърши на третата година през април. Последното засаждане ще бъде през първата десетдневка на август. За по-бърза реколта руколата може да се отглежда като разсад. Разсадът се засява в края на март или началото на април. Ако спазвате основните условия, можете да приберете полезната зеленчукова култура, като я засеете на открито.

Преди да се засее, прекопайте полето на дълбочина една лопата и разбъркайте добре, за да раздробите почвата на малки и големи парчета. Направете плитки бразди от 10-15 мм в подготвената почва. Разстоянието между редовете не трябва да е по-голямо от 15-30 cm. Окопите трябва да се поливат. Семената трябва да се засяват на интервали от 3 до 10 cm. Запълнете браздите с почва. Не покривайте семената на дълбочина, по-голяма от 0,5 cm. Семената, засети през ранната пролет, трябва да се покрият с покривало, например лютивка.

Кълновете ще се появят в рамките на една седмица. Ако все още няма опасност от замръзване, махнете фолиото от зеленчуковата градина само през деня, ако температурата е над +1°C.

Отглеждане на рукола от разсад

Най-доброто време за засяване на разсад от рукола е в началото на март. Това дава време на разсада да укрепне и да узрее, преди да бъде засаден на открито.

Семената трябва да се засеят в чашки (1-3 семена) или в средно големи саксии (до 30 семена) в началото на март. Почвата трябва да се вземе от района, където ще се отглежда културата, и да се дезинфекцира.

Пригответе саксии с достатъчна дълбочина и ги напълнете с подготвената почва. Полейте добре почвата и изчакайте водата да попие. След това внимателно разпръснете семената на разстояние 1-1,5 cm едно от друго върху повърхността на почвата. Върху семената поставете малко чист пясък. Уверете се, че дебелината на слоя не надвишава 1 cm. Поставете саксиите със семената на добре осветено място. Семената на руколата покълват много бързо, така че не се изненадвайте, ако разсадът се появи в рамките на 5 дни. Грижите за разсада започват с постоянно поливане и разрохкване на почвата. Когато се появят едно или две листа, разсадът може да се пресади в отделни саксии.

Разсадът трябва постепенно да се адаптира към заобикалящата го среда. За тази цел покрийте саксиите с полиетилен и поставете разсада навън на сянка. Започнете с 10 минути и увеличавайте времето всеки ден с по 10 минути; когато растат около три часа, ги пресадете в земята или в щайги на балкона.

След като разсадът порасне, го преместете на мястото му заедно с бучките почва. Най-подходящото време за пресаждане е краят на април, когато температурата е стабилна. Термометърът не трябва да пада под 9°C. Разсадът се нуждае от грижи и защита. Мразовете и мъглите са основните пречки за добрата реколта.

Отглеждане на рукола

По-нататъшните грижи за растението включват окопаване, плевене и поливане. Започнете да режете, когато листата достигнат 10 см дължина.

Поливане на рукола

Руколата е доста взискателна към поливането. Когато почвата е суха, листата губят нежната си текстура и стават груби. През горещите летни месеци е необходимо по-често поливане.

Пресаждане и плевене

На следващия ден след поливането е препоръчително да прекопаете почвата между растенията и лехите и да отстраните всички плевели.

Торове за рукола

Веднъж или два пъти на засаждане трябва да се внася разтворен хумус в количество 1 супена лъжица на 10 литра вода. Азотните торове не се препоръчват. Подобно на растенията от семейство зелеви, те натрупват нитрати.

Най-важните неща, които трябва да знаете за различните видове саксии, за да са здрави цветята ви!

Контрол на болестите и вредителите по руколата

Руколата съдържа етерични масла, които отблъскват някои вредители. Понякога обаче растението може да бъде нападнато от насекоми или да прояви признаци на болести като фузариум и пероноспоридиоза. Последното заболяване не се лекува и растението ще бъде отстранено. Проблем могат да бъдат зелевите бълхи и молци. За да се справите с тях, покрийте лехите с вълнена покривка веднага след засаждането. Като алтернатива, поръсете почвата и растенията с пепел или черен пипер. За борба с молците може да се използва тинктура от пелин или картофени върхове.

Ния Петрова
Ния Петрова Отговорен редактор
Новините днес