Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Захар за богата реколта от пипер - тайната на опитните градинари

24 август 2024, 13:42 часа

Отглеждането на едър и сладък пипер е напълно изпълнима задача, въпреки взискателността на това растение. Основното нещо е да знаете за правилната грижа за пипера и тогава дори начинаещ градинар ще получи щедра реколта от този зеленчук. Също така е много важно правилното прилагане на торове.

И ако знаете за тайната на опитните градинари, можете да увеличите добива няколко пъти.

Торене на пипера със захар

Правилната грижа за растенията трябва да започне от момента, в който са засадени в земята. В началните етапи пиперът не се нуждае от азот, но без фосфор и калий пълният растеж на зеленчука е невъзможен. За да направите това, се препоръчва да подхранвате пипера с тор на основата на пепел. Има обаче по-ефективен начин за увеличаване на добива.

Напръскайте пипера с това и листните въшки ще изчезнат

Отличенй тор за тази градинска култура се приготвя от захарта. Това не означава, че храстите просто трябва да се поръсят със сладката съставка; течна инфузия се използва за приготвяне на тор. Приготвя се по следния начин за един литър течност трябва да добавите максимум една супена лъжица от сладкия компонент. И след това трябва да използвате тази "сладка" вода за поливане на пипера.

Други народни рецепти за торене на пипер

Птичи тор -  насища чушките с азот, което спомага за увеличаване на зелената маса. Не се използва в самото начало на цъфтежа и след това по време на плододаването, тъй като може да активира мицела в почвата, заразявайки пипера. Как се използва? Смесете 1 част птичи тор с 2 части вода и оставете да ферментира за няколко дни. Получената инфузия се разрежда 10 пъти.

Дрождени торове - пиперът понася добре подхранването с дрожди. Ще ви трябват 5 грама суха мая / 50 грама прясна мая на 1 литър топла вода. Водата трябва да е само топла - не хладна или гореща, в противен случай дрождите няма да се активират. Към маята може да добавите 1 ч. л. захар или няколко капки йод. Какво дава този тор? Насища с минерали, азот, фосфор, желязо, йод. Преди употреба се разрежда с 5 литра топла вода. 

Отличен вариант за заместване на птичи тор е пепелта - съдържа калий + фосфор. Ще ви трябва 1 чаша (250 ml) пепел и 2 литра вода. Изсипете малко по малко, като разбърквате, след което оставете да престои 24 часа. Този тор подобрява цъфтежа, улеснява плододаването, разрохква и насища почвата с хранителни вещества.

Банановите кори и яйчените черупки също са добър източник на хранителни вещества за коментираната култура. Тези народни средства винаги са на разположение и не е необходимо да ги купувате специално. Бананите са източник на калий. Трябва да изсушите кората им на въздух, но не на пряка слънчева светлина, в продължение на 3-4 дни, след това я стрийте на прах, добавете 200 мл вода, накълцайте, оставете да престои и използвайте за поливане.

Но според опитните градинари не всичко е толкова сигурно за яйчените черупки: от една страна, те могат да бъдат източник на минерали, от друга страна, градинарите казват, че няма полза, тъй като всички вещества се губят по време на сушене Използването на сурови яйчени черупки вероятно ще насити чушките. Просто трябва да изплакнете добре, подсушите и натрошите на прах/фини трохи.

Направете това през август и пиперът ще дава реколта до октомври

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес