Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Задължително направете това в градината до края на ноември

14 ноември 2022, 15:18 часа

От средата до края на месец ноември все още има процедури, които трябва да се извършат в градината, за да се подготви за зимуване. В случая има 3 неща, които нито един градинар не трябва да пропуска.

1. Поливане

По това време на годината трябва да се обърне специално внимание на дърветата, които са засадени през есента. Докато земята замръзне, е необходимо обилно поливане и не само на дърветата, но и на всички растения в градината.

Задължително поръсете градината с това през ноември и ще останете изненадани от резултата

За дърветата по-късното поливане е важно. В средата на ноември тази процедура помага не само за насищане на почвата с полезни вещества, но и за задържането на значително количество влага в нея.

2. Мулчиране

След поливането през ноември е задължително да се пристъпи към мулчиране. Покрийте почвата със слой компост, листа и оборски тор.

Този метод ще помогне да се запази влагата и да се натрупат хранителни вещества. Овошките ще се вкоренят добре и ще растат много по-добре от тези, които не са мулчирани.

Хитрите градинари никога НЕ изхвърлят старата сланина - ето за какво я използват в градината през есента

3. Резитба

През ноември, ако все още не сте имали време през октомври, подрежете старите дървета и храсти: сливи, круши, касис и цариградско грозде.

Отстранете засегнатите от гъбички участъци от кората, сухите плодове и листа. Не ги оставяйте на дървото през зимата. 

Ларвите на насекомите зимуват в падналите плодове и ако те не се изхвърлят през есента, с идването на пролетта ще се размножават по-активно.

Хитрите градинари правят това през ноември и следващата година в градината им няма нито един охлюв

Освен това е необходимо да разкопаете почвата в периферията около короната на овошките.

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес