Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Задачи в зеленчуковата и плодовата градина ТОЗИ месец

02 октомври 2023, 13:11 часа

Октомври е чудесен месец, за да извършите определени дейности в домашната градина, защото почвата все още не е изстинала и температурите не са много ниски. Продължете да четете, за да съберете идеи какво да направите в зеленчуковата и плодова градина през този месец.

Задачи в зеленчуковата градина през октомври

През октомври може да завършите прибирането на култури като боб и грах. Когато приключите с отглеждането - отрежете растението на нивото на земята, оставяйки корените в почвата. Тези култури фиксират азота, който бавно се освобождава в почвата, докато корените се разпадат.

Ако искате и през следващата година да се радвате на чудесна реколта от боб и грах – трябва да положите усилия от сега. Започнете да подготвяте мястото, като изкопаете траншеи и ги напълните с оборски тор или кухненски отпадъци.

Удължаване на вегетационния период в есенната градина: Ето как

Освен боб и грах, през октомври може да съберете реколтата от тикви, като изпреварите първите слани. При прибиране на реколтата от зеле пък, оставете корена в земята и направете разрез напречно на стъблото, за да насърчите появата на по-малки листа.

Друго нещо, което може да направите този месец, е да защитите есенните глави карфиол. Трябва да увиете външните листа около тях и да ги закрепите с връв.

Погрижете се за аспержите, като отрежете пожълтялата зеленина на до 5 см от земята.

Задачи в плодовата градина

Ако все още не сте го направили, отрежете плодните бастуни на вашите летни плододаващи малини, оставяйки новите зелени бастуни за реколтата през следващата година. Вържете малиновите бастуни за следващата година.

През октомври може да преместите цитрусовите дървета на закрито, светло място без замръзване, като ги държите по-далеко от радиаторите или места, където става течение. Поливайте по-малко през зимните месеци, но все пак поддържайте влагата на почвата.

Мога ли да засаждам в градината през ЕСЕНТА?

За да подобрите и увеличите вентилацията около ягодовите растения – почистете основата на растението. Подстрижете старата зеленина, за да насърчите нов растеж.

Може да разделите бучките ревен, като засадите отново най-здравите парчета. Изкопайте и разделете на части с помощта на лопата.

За да проверите кога ябълките са узрели, леко ги повдигнете в дланта си или леко ги дръпнете - те трябва да се отделят лесно. Съберете реколтата, ако е готова. Увийте смазочни ленти около стволовете на ябълковите дървета, за да уловите женските зимни молци, чиито гъсеници раздробяват пролетните цветя.

Сашка Христова
Сашка Христова Отговорен редактор
Новините днес