Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Задачи в градината, за да подготвите растенията за есента

11 септември 2023, 19:00 часа

С настъпването на септември си напомняме за есента и наближаващата зима. Растенията в градината си почиват от силното лятно слънце и видимо показват признаци на изтощение, което напомня на градинарите да се погрижат допълнително при температурния преход.

Задачи в градината, за да помогнете на растенията да посрещнат есента

Съберете реколтата

Ако сте положили много усилия през годината и сте се постарали – сега е моментът да съберете плодовете на труда ви. Събирайте реколтата и я съхранявайте правилно. Може да сушите, замарязвате или консервирате вашата продукция.

Почистете градината като премахнете гниещи плодове от земята или кашави плодове по дърветата. Почистете и изсъхналите цветя, за да предпазите градината си от болести.

Засаждане и поддръжка за ЦВЕТЯТА в градината през септември

Планирайте следващата пролет

Планирането отдалеко винаги е успешен метод, за да подготвите градината за пролетта. Засадете още от сега пролетно цъфтящи луковици, за да се радвате на красотата им през следващия сезон. Лесен и добър избор са нарциси, зюмбюли и минзухари

Поливайте, но не наторявайте сенчестите растения

Насочете вниманието си към растенията, които предпочитат сянката, като камелия и рододендрони. Корените им трябва да са добре напоени, за да може пъпките през следващата година да се развият успешно.

Какви растения мога да засадя през септември? Градинарите споделят

Едногодишни цветя

Погрижете се за едногодишните и цъфтящите трайни насаждения, като далии и храстовидни рози, за да ви радват с цветове до първата слана. Оставете някои цветя за семена, като тези, които украсяват рудбекии и ехинацеи, за да може птиците да има какво да хапват през есента и зимния сезон.

Не спирайте да засявате

Сега е моментът да засадите разнообразие от хубави растения за прохладния сезон, подходящи за отглеждане, като невен, космос, теменуги и хризантеми.

Погрижете се за тиквите

Повдигнете тиквите от земята, за да предотвратите възможно гниене и отстранете листата, които засенчват плодовете.

Сашка Христова
Сашка Христова Отговорен редактор
Новините днес