Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

За двойно по-богата реколта от краставици: накиснете семената в това преди да ги засадите

14 май 2023, 12:04 часа

За да могат семената на краставиците да покълнат бързо и разсадът да има силни стъбла, опитни градинари ги накисват предваритело в хранителен разтвор.

Тази процедура може да се извърши със семена на всякакви сортове краставици. Освен това, тя се извършва преди засаждане както в открита земя, така и в оранжерии и за разсад.

Накисване на семена от краставици преди сеитба

Ето две изпитани във времето рецепти за накисване на семена от краставици преди засаждането им.

Трябват ви само 3 лъжици от това и реколтата на краставиците няма да има прибиране цяло лято

Разтвор на калиев хумат

Хуминовата киселина стимулира пробуждането на семената, под нейно влияние кълновете се появяват много по-бързо, а разсадът расте здрав. Калиевият хумат се използва както за накисване на посадъчен материал, така и за грижа за разсад и възрастни зеленчукови култури.

Семената на краставицата се заливат с разтвор, приготвен от 1 ml калиев хумат, разтворен в 100 ml чиста и топла вода. За насищане на посадъчния материал с микроелементи са достатъчни 30 минути. След това семената се изсушават и се засяват в субстрата – в саксии или лехи.

Разтвор на водороден пероксид (3%)

Накисването във водороден прекис гарантира не само ускоряване на пробуждането на семената, но и тяхната ефективна дезинфекция. Особено важно е обеззаразяването на собственоръчно събрания посадъчен материал. Вероятността от наличие на фитопатогени в случая е по-висока.

Краставиците няма да са криви и горчиви, ако ги полеете с това

Перхидролът поради водородните атоми в състава си е мощен окислител. Водородният прекис разтваря добре обвивката на семената, така че те покълват много по-бързо.

За накисване използвайте аптечен водороден прекис (3%) неразреден. Семената се поставят в плитка стъклена купа и се заливат с бистра течност, така че да ги покрие на височина поне 5 мм. Посадъчният материал се държи във водороден прекис за 2 часа, след което се изсушава и се засява.

След потапянето на семената във водата, някои от тях ще изплуват на повърхността. Ако след края на процедурата те все още са там, изхвърлете ги. Тези семена са празни и е напълно безполезно да ги засадите.

 

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес