Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

За да няма плевели в градината - правете тези 3 действия

26 септември 2023, 07:45 часа

Мулчирайте почвата

Растенията не харесват тъмнината и плевелите не са изключение. Затова покрийте почвата с всякакъв плътен, непрозрачен материал - без слънчева светлина плевелите няма да издържат дълго и с течение на времето липсата на хранене ще унищожи както издънките, така и кореновата система.

Трябва да внимавате при избора на материала. Например, под черен филм земята може да прегрее, покривният филц може да отдели смоли и т.н. Добра алтернатива на синтетичното покритие е органичният мулч. Просто трябва да го изсипете на дебел слой, поне 5-10 сантиметра. Стърготини, дървесна кора и окосена трева също са подходящи.

Още: Защо белината е най-добрият ви приятел срещу плевелите?

Между другото, окосената трева също има свои собствени нюанси. Ако го косите с косачка, препоръчително е слоят прясно окосена трева да е тънък и да може да изсъхне добре. В противен случай тревата ще започне да гние и да отделя амоняк, който е ускоряващ растежа тор за растенията.

Направете си капково напояване

Вече лишихме плевелите от светлина, сега нека вземем и влагата от тях. Тук ще се нуждаем от капково напояване, което ще доставя вода директно в корените на вашите насаждения, а плевелите, които няма да получат нищо, ще умрат от суша. Но ако поливате лехите с лейка или маркуч, водата ще се разпространи по цялата площ и ще падне и върху плевелите.

Не оставяйте земята празна

Още: Кой е най-бързият начин за справяне с плевелите в градината

След като приберете реколтата, плевелите нямат конкуренти на мястото и те започват да растат. Но в площта, заета от насаждения, има много по-малко плевели и дори те често са едногодишни. Ето защо, веднага щом приберете реколтата (например лук или ранни зеленчуци), засадете летни бързорастящи зеленчуци на парцела или посейте земята със зелен тор - горчица, рапица, ръж и други. Те отделят етерични масла и гликозиди, които могат да унищожат плевели, вредители и патогени.

Друго решение на проблема са уплътнените насаждения. Просто трябва да го компактирате разумно, така че растенията да не са претъпкани и реколтата да не пострада.

Водка против плевели и още 6 хитри начина за премахването им

Румяна Иванова
Румяна Иванова Отговорен редактор
Новините днес