Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

За да е вкусно: Кога и как се берат доматите и как се съхраняват правилно?

21 август 2023, 18:45 часа

Всеки градинар иска да знае кога да бере доматите, за да са сладки, дали да изчака да се зачервят, или да ги бере малко по-рано. Как да помогнем на зелените домати да узреят с „правилната“ скорост за „по-добра“ и по-вкусна реколта?

Доматите зреят по-успешно при топло време, което значи, че ще почервенеят през следващите седмици. Експерт по градинарство каза как най-добре да разберете дали доматите са узрели за бране.

Кога можете да берете домати?

Реколтата може да бъде готова за прибиране от началото на лятото и през целия сезон, в зависимост от това кога са засадени доматите в земята.

Експертът препоръчва да се избират плодове, които са твърди на допир и леко оранжеви на цвят. Не е необходимо да достигнат пълен цвят, тъй като ще продължат да зреят след като бъдат прибрани.

Доматени растения: Често допускани грешки в градината

Какви са ползите от ранното бране на домати?

Ранното бране също намалява вероятността от увреждане от насекоми и болести. Когато вашето растение има около шест до осем клона, плодът ще започне да расте и ще придобие подходящия цвят, който обикновено е яркочервен, но може да бъде бледооранжев или жълт при по-редките сортове.

Как да берем домати?

Когато сте готови за прибиране на реколтата, просто откъснете доматите от растението, оставяйки листа с форма на цвете на върха. Според експерта това ще помогне на плодовете да узреят с необходимата скорост.

Как да съхраняваме доматите след бране?

Веднъж събрани, пазете доматите от пряка слънчева светлина, за да осигурите равномерно узряване. Поставете ги на хладно и тъмно място на един слой до пълното узряване и охладете за няколко часа преди консумация.

Гниене в края на цъфтежа при доматите: Признаци и причини

Как да накараме набраните домати да узреят по-бързо?

За да имате по-бързо зрели домати, поставете ги в кутия с банани, които ще отделят етилен, хормон, свързан със зреенето на плодовете, което ще помогне за ускоряване на процеса на узряване.

Ябълките също отделят същия газ, но бананите обикновено действат по-добре. Трябва редовно да проверявате кутията и да изваждате доматите веднага щом узреят.

Доматите се консумират възможно най-пресни. Но ако имате твърде много от тях, тогава напълно узрелите домати могат да се съхраняват в хладилника за около седмица, за да не мухлясат.

Защо не трябва да съхранявате домати в хладилника?

Опитайте се да не ги съхранявате в хладилника за дълги периоди, тъй като текстурата може да се влоши. Оставете ги на стайна температура преди консумация, за да се насладите на пълния вкус.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес