Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

За богата реколта на домати в оранжерия следвайте ТЕЗИ съвети

13 юли 2023, 13:00 часа

За да се насладите на здравословни и вкусни домати, можете да ги отглеждате в оранжерия, където те са защитени от неблагоприятните условия на открито. Ето няколко простички, но много ценни съвети, които ще ви помогнат да увеличите добива на доматите в оранжерията.

Поливане на доматите

Преди завързването на плода, поливайте доматите рядко, но обилно - веднъж седмично. Това ще стимулира развитието на растенията чрез създаване на разлики в почвената влага. След като плодовете започнат да се появяват, поливайте доматите 2 пъти седмично, но не изобилно. Почвата трябва да бъде винаги полусуха по това време, за да се предотвратят гъбични заболявания. Винаги поливайте почвата, а не самото растение, и правете това рано сутрин.

Как да накараме доматите в оранжерията да ЗРЕЯТ

Влажност и вентилация

Избягвайте преполиване и висока влажност на почвата, което може да доведе до развитие на гъбични заболявания. Подобрете вентилацията в оранжерията и намалете влажността на въздуха чрез поставяне на камъни или тъмни бутилки между редовете. Това ще помогне и за предотвратяване на прегряването на почвата в горещите дни.

Добро осветяване

Грижете се да не сгъстявате листата на доматовите растения, за да гарантирате добро осветяване на всяко листо от слънцето. Премахвайте излишните издънки и листа, които се намират на височина около 30 см от земята.

Високи добиви на домати в оранжерия - ето как да го постигнете

Опрашване на доматите

Доматите са самоопрашващи се растения, но в оранжерията природните фактори не могат да помогнат в достатъчна степен. Затова е препоръчително да помагате на опрашването на доматите, като разклащате цветовете на растенията веднъж на няколко дни. Това ще доведе до по-голям добив от доматите.

Подхранване и предпазни мерки

Използвайте епсомова сол, разтворена във вода, за подхранване на растенията. Това ще осигури микроелементите магнезий и сяра, които са от съществено значение за растежа на доматите. Пръскайте растенията с екологично чисти разтвори, за да премахнете вредителите. Млечните разтвори и медните и серните фунгициди са ефективни за предотвратяване и контрол на гъбични заболявания.

Отгледайте най-вкусните домати в оранжерия с тези градинарски тайни

Следвайки тези съвети, ще постигнете високи добиви от доматите си в оранжерията и ще се наслаждавате на вкусни и здравословни плодове през целия сезон.

Денис Витанов
Денис Витанов Отговорен редактор
Новините днес