Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

З храни от кухнята ви, които растенията обожават

30 май 2024, 15:36 часа

Въпреки че температурите се понижиха, през следващите дни ще се радваме на слънчево време, ще му се радват и нашите зелени приятели – растенията. Това е периодът, в който растенията особено се развиват и растат, затова е необходимо да им се осигури пълноценно хранене. Растенията, също като нас, се нуждаят от определени витамини и минерали, за да се развиват, разлистят и цъфтят. Органичният тор или естественият тор винаги е най-добрият, не е трудно да го направите от неща, които вече имате у дома.

Вижте още: Комар няма да припари в къщата: Ето как да си отгледате босилек у дома

Банан и яйца

Всички имаме яйца и банани у дома. Добавка може да се направи от бананови кори и черупки от яйца. Банановата кора съдържа фосфор, който има положителен ефект върху цъфтежа на растенията, калий, който насърчава растежа и развитието, и калций, който укрепва растението. Яйчените черупки са богати на калций, а също така съдържат магнезий, фосфор, калий и натрий - те имат положителен ефект върху качеството на почвата и насърчават растежа на растенията. Как да направите лекарство за възстановяване и растеж на растенията? От две яйца, сложете ги в блендер с малко вода и разбъркайте до получаване на хомогенна смес. Изсипете естествения тор в бутилката и добавете вода към останалата част от бутилката. Разклатете и полейте растенията с получената течност. Освен растения, които се нуждаят от възстановяване, с този разтвор можете да третирате и здрави цветя, които ще растат и ще цъфтят още по-пищно и пищно. 

Вижте още: Чести грешки, които влошават качеството на почвата във вашата градина

Мая

Всички имаме мая в кухнята. Торът с дрожди съдържа витамини от група В, които спомагат за по-успешен растеж и развитие на растението. Добавката с мая може да бъде направена от суха или прясна мая. В първия случай пакетчето се размива в 10 литра вода и се добавят 3 супени лъжици захар. Добавката от прясна мая се приготвя по следния начин: кубче мая се слага в хладка вода да престои около 15 минути и се добавя лъжица захар. Смесете получената смес с вода в съотношение 1:5 и оставете да поври на слаб огън около 2 часа. Оставете да изстине. Използва се само прясно приготвен разтвор. След торене добавете малко пепел към почвата, за да поддържате калиевия баланс. Маята съдържа редица витамини от група В и хормони за растежа и развитието на растенията, така че има положителен ефект върху микроорганизмите в почвата и стимулира тяхната функция. Чрез използването на мая листата стават по-пищни, по-зелени и намалява риска от изсъхване на растението. Цветята се поливат с този тор веднъж на сезон.

Утайка от кафе

Всички пием кафе вкъщи. Всички изхвърляме утайка и най-добре е да започнем да я събираме ежедневно, на месечна база е фино количество, от което можете да направите и добавка за растенията, като добавите чаша кафе към 10 литра вода и оставете сместа за една нощ. С това е възможно да се подхранват повечето растения, особено тези, които обичат кисела почва.

Гергана Шумкова
Гергана Шумкова Отговорен редактор
Новините днес