Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Възползвайте се от ПОЛЗИТЕ на лайката, като я засадите в домашната градина

04 май 2023, 14:33 часа

Лайката е лесна за отглеждане, прибиране и използване. Има упокояващо действие и ще ви помогне да се отпуснете. Помага за подобряване на съня, както и при стомашни проблеми. Полезна е за кожата и при борбата със стреса. Изглежда прекрасно засадена сред зеленчуци в градината, прибрана в повдигнати лехи, пълни с билки, или добавена в красив съд на вашия вътрешен двор или балкон.

Много е удобно да отглеждате лайка у дома, защото така ще си подсигурите ароматен чай по всяко време. Лайката не само придава красота и сладък аромат на градината, но също така е страхотно растение-компаньон, примамващо полезни насекоми да посетят вашата градина. Чрез аромата си може да отблъсква и някои вредители, така че ползите от присъствието в градината са много.

Трикове и ТОП съвети за създаване на билкова градина у дома

Отглеждане на лайка

Изчакайте до последната пролетна слана, за да засадите лайка в градината. Расте добре в повдигнати лехи, контейнери и приземни градини.

Осигурете на лайката място за засаждане с пълно слънце – 6-8 часа слънчева светлина на ден. Поставете растенията на 20 см едно от друго. Ако климатът е много горещ, може да помислите и за частична сянка.

Засейте тези БИЛКИ в най-слънчевата част на вашата градина: Имат нужда от много светлина

Подгответе почвата, като смесите компост или друга органична материя в почвата, когато засаждате. Смесете тор с непрекъснато освобождаване в почвата по време на засаждане и го допълвайте през вегетационния период. Разстелете мулч (листа или слама) около растенията, за да поддържате почвата влажна и да предпазите от плевели.

Поливайте веднага след засаждането, след което давайте на растенията 2,5 см вода на седмица, докато се установят добре. Съберете цветята с листове за подрязване след цъфтежа, когато венчелистчетата започнат да се огъват назад.

Лайката може да се използва прясна или суха, като цветята могат да се изсушат далеко от пряка слънчева светлина. Съхранявайте в херметически затворен буркан на тъмно и сухо място.

 

Сашка Христова
Сашка Христова Отговорен редактор
Новините днес