Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Възможно ли е отглеждане на киви в саксия?

23 февруари 2024, 11:13 часа

За да получите добре развито и обилно плодоносно растение у дома, трябва да знаете как да отглеждате киви и да му осигурите добри условия за живот. Засаждането се препоръчва през пролетта.

Почвата за засаждане на семена от киви трябва да има неутрална или леко кисела реакция. Готовите субстрати включват почвена смес за цитрусови култури.

Ако сами направите почвата, препоръчително е да използвате следните опции:

·         тревна почва - 2 части, листна почва - 1 част, хумус - 1 част, едър пясък - 1 част;

·         тревна почва - 3 части, листна почва - 2 части, торф - 1 част, перлит - 1 част.

За да може растението да цъфти, трябва внимателно да спазвате правилата за засаждане и по-нататъшни грижи. За получаване на плодове е необходимо кръстосано опрашване.

В този случай на третата или четвъртата година от растежа на кивито ще се появят бели цветя, които постепенно пожълтяват, докато растат. Растенията произвеждат женски и мъжки екземпляри, така че ще е необходимо кръстосано опрашване, за да се получат плодове на закрито.

Отглеждане на КИВИ у дома - възможно е!

Кивито е светлолюбиво растение. Ето защо, за растежа му трябва да изберете добре осветено място, за предпочитане в южната част на стаята. В този случай растението трябва да бъде защитено от пряка слънчева светлина, за да се избегнат изгаряния. За да направите това, е необходимо да създадете изкуствено засенчване в особено горещи времена.

За да отглеждате киви от семена, трябва да изберете голям, добре узрял плод. По него не трябва да има следи от гниене или някакви механични повреди. Трябва да се измие добре, да се изсуши, да се нареже на две половини и да се извадят необходимия брой семена.

За да се получи силен, здрав разсад, трябва да се обърне специално внимание на подготовката и засаждането на семената, както и на по-нататъшната правилна грижа за младите растения.

Трябва внимателно да отстраните пулпата от нарязания плод и да го поставите в съд с вода. След това разбъркайте с лъжица или месете с ръце. Водата трябва да се сменя периодично, докато семената се почистят напълно. След това те трябва да се поставят върху суха кърпа и да се изсушат.

След това вземете малка чиния и я покрийте с влажна памучна вата, върху нея поставете семената и отгоре я покрийте с полиетилен. Контейнерът трябва да се постави на топло, добре осветено място. Филмът трябва да се отстранява ежедневно в продължение на няколко часа, за да се проветри и навлажни семената. Появата на кълнове трябва да се очаква в рамките на една седмица, след което може да се извърши засаждане.

За да засадите семена, трябва да използвате плитки саксии. На дъното трябва да се излее добър слой дренаж, а върху него да се постави предварително подготвена, стерилизирана почва. Направете дупки в него с дълбочина не повече от 5 милиметра, засадете семенен материал, поръсете го с тънък слой почва и леко го навлажнете.

Засаждане на сухи семена

По същия начин, както покълнали семена, можете да засадите сухи. Но в този случай разсадът ще трябва да изчака малко по-дълго. В бъдеще подобни грижи се извършват за появяващите се кълнове.

След около месец върху растенията трябва да се образуват няколко истински листа. По това време трябва да вземете, като засадите разсада в отделни малки саксии. Тъй като кивито има много деликатна, повърхностна коренова система, разсадът трябва да се извади от общ контейнер много внимателно. Увреждането на корените може да доведе до смърт на растението.

Как да си отглеждаме киви в домашни условия?

Когато пресаждате киви в отделни контейнери, се препоръчва да добавите малко количество компост към подготвената почва. В бъдеще, от началото на пролетта до края на лятото, трябва да наторявате растенията със сложни минерални торове на всеки 2 седмици.

Кивито е влаголюбиво растение, така че през вегетационния период поливането трябва да бъде редовно и често. Почвата трябва да остане влажна през цялото време, но избягвайте преполиване, което може да доведе до загниване на кореновата система. Саксията трябва да има дренажни отвори, а излишната вода от тавите трябва да се отцежда редовно. В особено горещи времена, в допълнение към поливането, растенията изискват ежедневно пръскане.

Румяна Иванова
Румяна Иванова Отговорен редактор
Новините днес