Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Всеки ноември хитрите домакини задължително поливат цветята с отвара от тази подправка

08 ноември 2022, 12:08 часа

Опитните домакини знаят много добре, че грижата за цветята не приключва през ноември. В този период те задължително ги поливат с един разтвор, който укрепва, лекува и стимулира растежа. 

Дафинов лист за цветя - каква е ползата от него

Дафиновият лист има антисептични и антибактериални свойства. Освен това е богат на витамини В, А и С, а също така съдържа калий, магнезий, калций, фосфор, желязо, натрий, цинк.

Цветята, които НЕ трябва да се подрязват през есента

И най-важното - дафиновият лист е богат на оцетна и мравчена киселина, които имат отличен стимулиращ ефект върху растенията.

В допълнение, подхранването с него не само ще укрепи, излекува и стимулира растежа на стайни цветя, но и ще прогони паякообразните акари.

Приготвяне на течен тор от дафинов лист 

За целта залейте 4 дафинови листа с един литър гореща вода (около 70 градуса). Препоръчително е запарката да се приготви в буркан с капак. В този случай етеричните масла, съдържащи се в дафиновия лист, ще се запазят в отварата.

Отварата от този зеленчук е най-мощният тор за всички цветя

Разтворът трябва да се настоява в продължение на 3-4 часа и да се охлади до стайна температура. След това стайните цветя може да се полеят, както и да се напръскат с него. Също той може да се използва за забърсване на листата им.

Подхранването с дафинов лист трябва да се прилага не повече от веднъж месечно.

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес