Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Вижте как да се отървете от белокрилките в оранжерията

06 август 2023, 13:14 часа

Голяма част от днешните градинари имат своя собствена оранжерия в градината си. По този начин могат да имат по-ранна реколта от зеленчуци и да предпазят растенията си от променливите метеорологични условия в градината.

За съжаление, не само растенията се чувстват добре на топлия и влажен парников микроклимат. Белокрилката също харесва оранжериите и попадне ли там, може да кратко време да унищожи цялата реколта.

Как изглежда белокрилката ?

Тя прилича на миниатюрен снежен молец, дължината на тялото ѝ е не повече от 2 мм. Насекомото има много симпатичен външен вид, но е истински вредител за растенията. Тя доста лакомо пие сока от листата им и по този начин ги унищожава.

Нападнатите растения спират да се развиват, не цъфтят и плододават и в крайна сметка умират. Малката бяла пеперуда има огромен апетит и се чувства невероятно, когато попадне в оранжерия – висока влажност, безветрен топъл микроклимат и изобилие от сочни листа. Всички тези неща спомагат за нейното активно размножаване.

Чудите се дали имате вредители в градината? Има лесен начин да разберете

Една женска белокрилка живее около месец и снася до 130 яйца. След 20-40 дни, когато премине етапът на ларвите, нова армия от пеперуди е готова да усвоява безмилостно растителните сокове. Ларвите, подобно на своите майки, се хранят с растителен сок и реално не се различават с просто око, просто са по-дребни – едва 0.3-0.9 мм.

Този вредител се забелязва доста трудно и това е един от основните проблеми. Обикновено пеперудите и лаврите се крият по вътрешната страна на листата. Първите признаци, че растенията са нападнати от белокрилки, са:

  • Растенията придобиват потиснат вид.
  • Бавно се развиват.
  • Стъблата им стават крехки, а листата деформирани и с жълти петна.

Белокрилката остава лепкаво покритие върху листата на зеленчуците, което се превръща в идеална среда за възпроизвеждане на спори на гъбични заболявания.

Как да се отървете от белокрилките без химикали ?

Ако не искате да използвате химикали, може да премахнете белокрилките ръчно. Първо, трябва да унищожите възрастните пеперуди със силна струя вода. След това, направете сапунен разтвор и с гъба измийте ларвите, яйцата и лепкавото покритие от листата. Сапуненият разтвор се прави от 600 мл. топла вода и 100 грама сапун – течен или настърган.

Цветето, което отблъсква вредителите - незаменим помощник за опитните градинари

Как да премахнете белокрилките по биологичен начин ?

Насекомото няма да оцелее за дълго време в оранжерията, ако добавите биоагенти. Такъв е паразитната оса Encarsia Formosa, която снася яйца в лаврите на белокрилката и по този начин я унищожава. Този естествен начин за справяне с проблема е широко разпространен във фермите. За всеки 1 м² от оранжерията е нужен един новодошъл полезен паразит.

Ралица Солакова
Ралица Солакова Отговорен редактор
Новините днес