Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Варосване на овошките - само тази смес ще издържи до пролетта

14 октомври 2023, 13:23 часа

Варосването на овошките през есента е важна процедура, гарантираща запазване на тяхното здраве и осигуряване на условия за оптимален растеж и развитие.

Най-добрата смес за варосване

Можете да приготвите сместа сами, в това няма нищо сложно. Според опитните градинари най-добрият вариант включва: 2-2,5 кг гасена вар, няколко супени лъжици брашно и 300-500 гр меден сулфат. Всичко това се разтваря в 10 литра вода.

Тази опция ще ви позволи веднага да варосвате дърветата, като пропуснете дезинфекцията. Освен това бялото покритие ще се запази максимално дълго – то ще се задържи върху кората до пролетта.

Варосване на овошките през есента - ето как го правят опитните градинари

Много градинари са на мнение, че тази процедура ще предпази дървото от мравки, но в действителност то е защитено не само от тези насекоми, но и от слънцето, тъй като варът отразява светлината, а следователно и топлината. Поради тази причина долната половина на ствола, която е най-уязвима, е защитена. Въпреки това, тази практика в крайна сметка може да се превърне в проблем за растението, тъй като е податливо на заболявания, произтичащи от намаляването на дишането на кората, затова е важно процедурата да се извърши правилно.

Освен това тя ще помогнете за предотвратяване на напукване на новата кора. По този начи гъбички и насекоми няма да могат да се развият в кората. Методът служи за предпазване от вредители, които могат да убият листата или плодовете , като снасят яйца в кората на дървото.

Боядисването на стволовете на дърветата в крайна смека предпазва кората от слънчева светлина. Високите температури през пролетта и лятото могат да засегнат тези дървета, чиято кора е много по-тънка. Така че този бял цвят на вар може да помогне за отразяването на повече от падащата слънчева радиация.

Коментираната процедура предпазва дърветата с по-тънка кора, а също така може да предпази и ствола на тези, които са останали без кора.

Ако живеете в много горещ район и искате да защитите стволовете на дърветата, варосайте ги в началото на есента. За да приготвите стандартния разтвор, смесете гасена вар с вода. Добавете толкова, колкото е необходимо, за да стане достатъчно плътна сместа. След това просто трябва да я нанесете върху ствола с широка четка. Трябва да се има предвид, че тази смес трябва да е достатъчно гъста, за да остане залепена за дървото. В противен случай тя ще падне върху почвата по време на валежите, което ще доведе до повишаване на почвеното pH ниво твърде бързо.

Варта прониква добре във всички пукнатини и дупки в кората, където живеят вредители и гъбички, които могат да атакуват овошките. Но класическата смес има един недостатък – отмива се и избледнява бързо. Поради тази причина опитните градинари разчитат на сместа по-горе.

Още: Варосване на овошките през есента - какво трябва да знае всеки градинар

 

 

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес