Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Важно: Ето как да поливате тиквичките, за да удължите плододаването

21 юли 2023, 10:12 часа

Тиквичките са едни от най-вкусните и полезни зеленчуци, които обичаме да консумираме, особено през лятото, когато са в сезон. Най-добрите тиквички обаче можем да отглеждаме сами в градината си. Опитните градинари знаят, че отглеждането на тиквички не е сложно, но има няколко особености, които трябва да се имат предвид, ако искаме да удължим плододаването и да се насладим на изобилна реколта.

2 грешки при поливането на тиквичките, които съсипват реколтата

Една от ключовите особености е правилното поливане. Тиквичките се нуждаят от достатъчно влага. Ако растение не е било поливано за дълъг период, ще му трябват около 10 литра вода, за да се възстанови. Важно е влагата да достигне до дълбочина от около 50 см.

При поливането на тиквичките трябва да имате предвид, че температурата на водата е важен фактор. Тя не трябва да бъде под 20 градуса, защото може да навреди на корените и да предизвика гниене на растението. За по-добра реколта, поливайте тиквичките обилно по време на цъфтеж и плододаване, което обикновено се случва от началото на юли до края на август. През останалото време не е нужно да бъдете толкова стриктни.

Поливане на тиквичките с мляко - ето как го правят опитните градинари и реколтата им винаги е богата

Трябва също да имате предвид, че песъчливата почва изсъхва по-бавно, затова тиквичките трябва да бъдат поливани по-често. Глинестата почва задържа повече влага и изисква по-рядко напояване. Спазвайте тези съвети, когато отглеждате тиквички, и ви гарантираме, че ще останете много доволни от реколтата, която ще съберете в края. Това е методът, който опитните градинари прилагат и година след година събират огромно количество тиквички.

Денис Витанов
Денис Витанов Отговорен редактор
Новините днес