Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Утайка от кафе в градината: Какви са ползите?

07 април 2023, 15:44 часа

Любимата напитка на много хора е кафето рано сутрин и дори следобяд. След като изпиете вашата доза енергия, няма как да не забележите, че остава утайка от кафето. Може би сте чували за многобройните й ползи, но днес ще се съсредоточим върху употребата на утайката от кафе в градината.

Компостиране на утайка от кафе

Компостирането с кафе е чудесен начин да оползотворите нещо, което така или иначе ще изхвърлите. Утайка от кафе помага за добавяне на азот към вашата компостна купчина.

Компостирането на утайка от кафе е много лесно и могат да го приложат дори и начинаещи градинари. Използваните филтри за кафе също могат да бъдат компостирани.

Ако ще добавяте използвана утайка от кафе към вашата компостна купчина, имайте предвид, че те се считат за зелен компостен материал и ще трябва да се балансират с добавяне на малко кафяв компостен материал.

Подготовка на почвата: Как да подготвите градинската почва за засаждане?

Утайка от кафе като тор

Използваната утайка от кафе за градинарство не завършва с компост. Някои градинари избират да поставят утайката от кафе направо върху почвата и да я използват като тор. Утайката от кафе няма да добави веднага азор към вашата почва и това трябва да имате предвид.

Ползата от използването на утайка от кафе като тор е, че тя добавя органичен материал към почвата, което подобрява дренажа, задържането на вода и аерацията в почвата. Използваната утайка от кафе също ще помогне на микроорганизмите, полезни за растежа на растенията, да процъфтяват, както и да привлече земните червеи.

Утайката от кафето е способна да прогони тези вредители от градината

Неизмитата утайка от кафе може да понижи рН или повишава киселинното ниво на почвата, което е добре за растенията, обичащи киселината. От друга страна, прясната утайка от кафе е кисела. Използваната утайка от кафе е неутрална. Ако изплакнете използваната утайка от кафе, тя ще има почти неутрално pH от 6,5 и няма да повлияе на киселинните нива на почвата.

За да използвате утайката от кафе като тор, обработете утайката от кафе в почвата около вашите растения. Остатъците от разредено кафе действат добре и по този начин.

Сашка Христова
Сашка Христова Отговорен редактор
Новините днес