Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Условия за засяване на АРОНИЯ: Полезен дар за вашата градина

28 април 2023, 18:20 часа

Плодовете на аронията (Aronia melanocarpa syn. Photinia melanocarpa) не се срещат във всяка градина, но стават все по-популярни заради полезните си свойства за здравето и приятния си вкус, когато са включени в кулинарен експеримент. От тях стават чудесни конфитюри, желета, сиропи, чайове и вино.

Чудесна комбинация е половин сок от арония и половин ябълков сок. Става освежаваща, здравословна напитка. Добавете мляко към чая от арония, за да неутрализирате горчивината.

Плодовете на аронията съдържат толкова захар, колкото гроздето или сладките череши, когато са напълно узрели, но въпреки това имат специфичен горчив вкус, който може да не се хареса на всеки.

Вълшебните лечебни свойства на аронията

Ползи от аронията

Аронията съдържа витамини С, К, B1, В2, В5, В9. Съдържанието на йод в плодовете на растението е 3-4 пъти по-голямо от това в другите плодове. Плодът е полезен при сърдечни проблеми, има противовъзпалителни качества, помага за концентрацията и още много други. Заслужава си да го отглеждате у дома.

Аронията в градината

Аронията не се нуждае от инсектициди или фунгициди, благодарение на естествената си устойчивост срещу насекоми и болести. Плодовете на аронията привличат полезни насекоми в градината, помагайки за защита на други растения от вредители, пренасящи болести. Така че е добра идея да включите растението към вашата домашна градина.

Засяване на доматени растения: Насоки за начинаещите градинари

Почвата, подходяща за аронията, е кисела или основна почва. Този тип почви имат предимството на влакнестите корени, които могат да съхраняват влага. Така растенията успяват да издържат на периоди на сухо време, така че в повечето случаи можете да отглеждате плодове от арония без напояване.

Звънцата на аронията дават бял цвят в средата на пролетта, а на плодове може да се радвате през есента. Цветът им е тъмно лилав, почти черен. След беритба могат да се съхраняват няколко месеца в хладилника. Предпочитан сорт е Nero, като се нуждае от пълно слънце или частична сянка.

Сашка Христова
Сашка Христова Отговорен редактор
Новините днес