Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Тънкости за отглеждане на черешово дърво от резник

26 април 2024, 05:10 часа

Повечето хора вероятно купуват черешово дърво от разсадник, но има два начина, по които можете да го размножите сами - чрез костилки или можете да размножите черешово дърво от резници.

Още: Какви са тайните за отглеждане на гигантски домати

Докато размножаването със костилки е възможно, размножаването на черешово дърво е най-лесно чрез резници. Прочетете, за да разберете как да отглеждате череши от резници и засаждане на резници от черешово дърво.

Относно размножаването на черешово дърво чрез резници

Има два вида черешово дърво: тръпчиви (Prunus cerasus) и сладки (Prunus avium) череши , като и двете са членове на семейството на костилковите плодове. Въпреки че можете да размножите черешово дърво, като използвате неговите костилки, дървото вероятно е хибрид, което означава, че полученото потомство ще завърши с характеристиките на едно от родителските растения.

Ако искате да получите истинско „копие“ на вашето дърво, трябва да размножите черешовото дърво от резници.

Как да отгледаме череши от калем

Както тръпчивите, така и сладките череши могат да се размножават чрез резници от полутвърда и твърда дървесина. Полутвърдите резници се вземат от дървото през лятото, когато дървесината е все още леко мека и частично узряла. Изрезки от твърда дървесина се вземат по време на сезона на покой, когато дървесината е твърда и зряла.

  • Първо напълнете 15 см. глинен или пластмасов съд със смес от половината перлит и половината торфен мъх сфагнум. Поливайте сместа за саксии, докато стане равномерно влажна.
  • Изберете клон на черешата, който има листа и два до четири листни възела и за предпочитане такъв, който е на възраст под пет години. Резници, взети от по-стари дървета, трябва да се вземат от най-младите клони. С помощта на остри, стерилни ножици за подрязване отрежете част от дървото от 10 до 20 см. под хоризонтален ъгъл.
  • Отстранете всички листа от долните 2/3 на резника. Потопете края на резника в хормон за вкореняване. Направете дупка в средата за вкореняване с пръст. Поставете отрязания край на резника в отвора и набийте средата за вкореняване около него.
  • Поставете найлонов плик върху контейнера, или изрежете дъното на туба и го поставете върху горната част на тенджерата. Съхранявайте резника на слънчево място с температура най-малко 18 градуса по Целзий. Поддържайте средата влажна, като я пръскате два пъти на ден със спрей бутилка.
  • Извадете торбата или тубата от резника след два до три месеца и проверете резника, за да видите дали се е вкоренил. Дръпнете леко резника. Ако почувствате съпротива, оставете да расте, докато корените напълнят съда. Когато корените са обхванали саксията, прехвърлете резника в по-голям съд, пълен с почва за саксия.
  • Постепенно аклиматизирайте новото черешово дърво към външните температури и слънчева светлина, като го поставите на сянка през деня за около седмица, преди да го засадите. Изберете място за трансплантация на черешата на пълно слънце с добре дренираща почва. Изкопайте дупката два пъти по-широка от дървото, но не по-дълбока.
  • Още: Грижа за черешата през пролетта - ето какво е задължително да се направи

  • Извадете черешовото дърво от съда. Повдигнете дървото за кореновата топка и го поставете в подготвената дупка. Напълнете страните с пръст и леко върху горната част на кореновата топка. Поливайте, за да премахнете всички въздушни джобове и след това продължете да пълните около дървото, докато кореновата топка се покрие и нивото на почвата срещне нивото на земята.
  • Цвета Господинова
    Цвета Господинова Отговорен редактор
    Новините днес