Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Трябва ли да се варосват овошките преди Великден?

23 април 2024, 10:05 часа

Не само домакините искат да свършат домакинските и градинските задължения преди Великден: ​​да измият прозорците и да почистят дома си, но и градинарите искат да засадят зеленчукова градина и да варосват овошките. Но наистина ли е необходимо да се изпълни последната точка от този план?

За много градинари пролетното варосване на дървета изглежда на практика е "традиционно" и трябва да се извърши преди Великден. Практиката обаче показва, че всъщност това не дава желания резултат, а вместо това дори може да навреди на дръвчетата.

Трябва ли да варосате дървета през пролетта?

Въпреки факта, че в много градини все още можете да видите варосани стволове на дървета през пролетта, тази практика вече се счита за остаряла. Разбира се, тя може да даде визуално усещане за ред и подреденост на градината, но в случая бялото покритие по стъблата на дърветета не изпълнява основната си функция да защитава овошките.

Какви са тънкостите при варосване на дръвчета, които всеки трябва да знае?

Ако по-рано нанасянето на вар върху стволовете на дърветата през пролетта се е считало за ефективно, през годините много градинари са се убедили във факта, че ефективността на този метод не е потвърдена. Силна концентрация на вар може действително да изгори кората на вашето дърво и да му нанесе щети през пролетта. И с последствията от използването на голямо количество вар, ще трябва да се борите доста дълго време. Много експерти също потвърждават, че във висока концентрация варовият разтвор не само няма да предпази кората от изгаряния, но напротив, може да причини вреда и след това дърветата ще бъдат лесно податливи на болести.

И ако се добави меден сулфат към варосването, както правят някои градинари, това също може да доведе до пренасищане на почвата с мед. Това също опровергава един от митовете за ползите от варосването за дърветата. Всъщност този процес пречи на газообмена и нарушава баланса на влагата и не позволява на светлината да преминава през кората на дървото.

Все още се водят спорове за ефективността от варосването на овошките. И дори да искате да приложите тази практика във вашата градина, по-добре е да го направите през декември, а не преди Великден. След това, с падането на слана, дървото ще бъде защитено както от слънчевите лъчи, така и от вредители.

Въпреки това, повечето съвременни градинари са на мнение, че варовият разтвор не е достатъчно ефективно средство за борба с вредителите. Противниците на варосването са убедени, че само витриол или специални препарати могат да помогнат в случая.

Овошки за мързеливи градинари - дръвчетата, които дават реколта без много грижи

 

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес