Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Трябва ли да се подхранват цветята през зимата

31 октомври 2021, 17:02 часа

Зимното торене на растения  се счита за нередно, но има някои случаи, когато това е необходимо.

Има много растения, които ще се възползват от зимното торене, стига да се извършва по правилния начин.

Преди да добавите тор, е добра идея да проверите почвата си, за да видите дали има недостиг на хранителни вещества. Използвайте комплект за тестване на почвата, за да проверите нивата на фосфор, азот, както и pH на почвата.

Стайни растения

Дали ще изберете да торите растенията си през зимата, или не, зависи от вида на саксийната почва и колко често ги напоявате. Тези растения в мек зимен климат или растения, разположени до прозорец с много ярка слънчева светлина, ще се нуждаят от поливане по-често, което означава, че полезните вещества ще се изхвърлят по-бързо от почвата.

Ако поливането е няколко пъти в седмицата, тогава е добре да използвате слаб разтвор на тор, който е разреден на поне 50%.

След като времето се затопли и започнете да виждате нов растеж, можете да увеличите подхранването им. Всички стайни растения или сукуленти, които поливате веднъж седмично или по-рядко през зимата, няма да е необходимо да се торят през зимата.

Лукувици

Зимните цъфтящи луковици като кокичета и нарциси могат да бъдат торени през зимата. Торенето на луковици през зимата помага за насърчаване на силен растеж и повече цъфтеж.

Зеленчукова градина

В началото на зимата можете да добавите тор, който се освобождава бавно 10-10-10 във вашата зеленчукова градина. Този вид тор съдържа 10% калий, 10% азот и 10% фосфор и бавно освобождава хранителните вещества в почвата.

Окопайте тора в почвата и след това покрийте почвата с дебел слой мулч.

Дървета и храсти

Дърветата и храсти остават в спящо състояние през студения сезон, така че е най-добре да отложите торенето до пролетта, когато започне да се появява новият растеж. В края на есента е добре да се използва дебел слой мулч около дърветата и храстите.

Мулчът поддържа пръстта по-топла през зимата и осигурява хранителни вещества, докато се разгражда. Сухите листа и изрезките на тревата са чудесни за мулчиране около храсти и дървета.

Избор на зимен тор за растения

През зимата е най-добре да използвате тор с по-малко азот и преобладаване на калий, което помага на растението да остане здраво и силно през зимните месеци.

Най-добре е да слагате тор рано сутрин, за да намалите риска от гъбични заболявания. Течния тор разредете с 50% вода и го излейте върху почвата, като внимавате да не намокрите листата. Не слагайте тор върху вашите растения, ако има сняг или ако земята все още е замръзнала.

Гергана Йорданова
Гергана Йорданова Отговорен редактор
Новините днес