Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Три съвета за по-бързо размножаване на стайни растения

10 септември 2024, 14:59 часа

Докато покълването означава отглеждане на растение от семена, размножаването предполага отглеждане на растение от резница. Размножаването е много по-бързо, тъй като отрязъкът трябва само да образува корени, а не да покълне цяло растение. Покълването е трудна задача: различните семена се нуждаят от различни видове светлина, температура и влага.

Още: Есента е идеалното време за засаждане на хортензии

Размножаването гарантира, че вземате растение, което вече се развива добре на конкретното място. Повечето хора в един или друг момент са грабвали изрезка, забивали са я във вода и са се надявали на най-доброто, но дори размножаването отнема няколко седмици. Ето защо е полезно да използвате някои трикове, за да получите добър, правилен и бърз растеж на вашите разсадени растения.

Създаване на богата на влага среда

С други думи, ще ви трябва оранжерия, която служи едновременно за изолация от студа, увеличаване на топлината и предотвратяване на загубата на влага. В този случай не се нуждаете от цяла сграда. Съществуват множество миниатюрни оранжерии, направени за тази цел.

Осигурете достатъчно светлина

Различните стайни растения имат различни изисквания - някои предпочитат повече слънце, други - по-малко. Но освен ако не живеете в стъклена къща, има вероятност домът ви сам да не осигурява достатъчно слънчева светлина, особено през есента и зимата. Ето защо съществуват лампи за отглеждане. Докато отглеждате разсад, се опитвате да поддържате две части на растението здрави - образуващите се нови корени и листата над тях. Светлините ще поддържат съществуващата част на растението здрава.

Хормоните могат да помогнат

Растенията също имат хормони и те са съществена част от цикъла на растеж. Можете да закупите хормонален спрей за външни растения, но в случая с резниците се използва коренов хормон на прах или гел. Той е евтин и се предлага в малка бутилка, идеална за потапяне на резниците, за да се получи равномерно покритие навсякъде.

Още: Кога и колко да намалим поливането на стайните растения в края на летния сезон

Въпреки че можете да размножавате във вода, хормонът за вкореняване не действа добре при тези условия. Ако желаете да размножавате във вода, един хитър трик е да вземете назаем хормоните от растението потос. Растенията потос съдържат ауксини и цитокинини, които стимулират производството на хормони в други растения. Ако използвате прозрачно стъкло, поставете във водата разсад от потос заедно с новия си разсад и ще можете да наблюдавате растежа на корените в момента, в който той се случва.

Цвета Господинова
Цвета Господинова Отговорен редактор
Новините днес