Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Третиране на доматите с борна киселина: НЕ правете тези грешки, за да не останете без реколта

13 юни 2023, 20:17 часа

Борната киселина е добре известно средство за подобряване на добива на домати. Обработките с това вещество се извършват най-малко три пъти през летния сезон.

На пръв поглед на много градинари изглежда, че няма фундаментална разлика между готовите препарати с борна киселина и тези, приготвени от тях, тъй имат една и съща активна съставка. Но това е заблуда.

Полейте доматите с това през юни и клоните им ще счупят от реколтата

Ако закупите готов продукт от специализиран магазин, разтварянето му ще е изключително лесно. Но фармацевтичният препарат дори при подходящи усилия за разтваряне, може да остави неразтворени кристали. Използването на този продукт може да бъде опасно.

Грешки при третиране на доматите с борна киселина 

1. Несъобразяване с метеорологичните условия

За да не навредите на доматите, третирането с борна киселина трябва да се извърши след залез слънце. Вятърът също е важен фактор: неговото присъствие просто няма да позволи на борната киселина да окаже влияние върху развитието на доматите.

2. Третиране на разсада с борна киселина

Не всеки знае, че борната киселина, като единственият активен компонент в подхранващ разтвор, може да навреди на разсада. Ето защо е по-добре да направите избор в полза на специализираните препарати, в който това вещество не е единствена активна съставка.

Дори най-изсъхналият доматен разсад ще даде богата реколта, ако го напръскате с това

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес