Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Този плевел ще ви избави от листните въшки за нула време

11 септември 2024, 14:33 часа

Опасността от листни въшки не трябва да се подценява -  тъй като въпреки скромния си размер, този градински вредител е изключително ненаситен и може да съсипе цялата реколта, както и да унищожи напълно растенията в градината. Но има ефективни народни средства, които помагат да се отървете от листните въшки за нула време. Благодарение на тях може да прогоните насекомите от градинските лехи, без да навредим на растенията.

Популярен плевел срещу листните въшки в градината

Едно от ефективните средства за борба с листните въшки е разтвор, базиран на плевел, който расте в много градини. Става въпрос за змийското мляко, известно още жълтурчета.

Какво трябва да направите в градината през есента, за да няма листни въшки през следващата година

Миризмата на това растение отблъсква насекомите и помага за защитата на дърветата и храстите. Инфузия на базата на змийско мляко се приготвя, както следва. Вземете петлитров съд и го напълнете до една трета с плевели, които първо трябва да бъдат нарязани. Залейте жълтурчетата с вряща вода и оставете да киснат 6-7 часа.

След това инфузията течността трябва внимателно да се филтрира и да се напръска върху растенията. По правило само една процедура е достатъчна, за да се отървете от вредителите.

Други народни средства против листни въшки в градината

Преди да използвате химикали за третиране на този вредител, опитайте да използвате народни средства - това са безопасни и ефективни методи за третиране на градината, доказани от дългогодишния опит на градинарите. Те са добри поне заради своята универсалност - можете да използвате едно народно лекарство за листни въшки по дървета, храсти, цветя, разсад. Само дозировката и методът на обработка ще се различават.

Сапун със сода е един от вариантите. Смесете сапун за пране (около 40 гр), сапун за миене ръце или препарат за миене на съдове в литър топла вода. Препоръчително е да добавите лъжица калцинирана сода към състава, но можете да го направите без тази съставка. Можете просто да напръскате растенията със спрей или да вземете памучен тампон или мека кърпа и след като ги навлажнете в разтвора, внимателно да отстраните листните въшки от издънките и пъпките. Ако повтаряте процедурата от време на време, листата ще станат по-силни и цветята ще имат време да цъфтят. Листните въшки няма да имат време да им навредят.

Разредете 1 лъжица водка с 2 лбвода, изсипете в бутилка със спрей и напръскайте храстите и листата. Това трябва да се направи вечер, в противен случай такова третиране ще повреди деликатните листа.

Амоняк - разредете 1 супена лъжица в кофа или лейка с вода и полейте или напръскайте растенията.

Разбъркайте една чаша дървесна пепел в половин кофа вода, оставете инфузията за една нощ и след това напръскайте засегнатите растения. Пепелта се счита за едно от най-ефективните средства за борба с листните въшки.

Как да победите листните въшки с помощта на чесън и тази билка?

 

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес