Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Това е най-добрият тор за градината през ноември

13 ноември 2023, 20:11 часа

С настъпването на ноември, колкото и да е странно, работата в градината не свършва. Например, през последния месец на есента все още можете да добавите тор към почвата. В случая категорията „разрешени“ включва минерални съединения, на които е необходимо много време, за да се разтворят и да се превърнат във форма, достъпна за усвояване от растенията.

Най-добрият тор през ноември

Става дума за калиево-магнезиев комплекс, който съдържа оптимална комбинация от полезни вещества. Благодарение на това торене значително се подобрява качеството на почвата, нейното плодородие и следователно вкусът на плодовете.

В допълнение, този подхранващ субстрат повишава устойчивостта на почвата към вредители и болести.

Най-добрият есенен тор - само 1 лъжица от това ще направи почвата по-плодородна от всякога

Предимството на калиево-магнезиевия комплекс е, че е подходящ за всякакви почви – от торфени до песъчливи.

Буквално цялата градина може да бъде наторена с калиев магнезий. Той е подходящ за почва, върху която през сезона са отглеждани картофи, краставици, домати, бобови растения, зеле и цвекло.

Най-често този комплекс се прилага през есента преди изкопаване на земята.

Въпреки това, много градинари предпочитат да не копаят градината си през есента, така че калиевият магнезий може да се добави към почвата преди първата слана.

За площ от десет квадратни метра ще са необходими 300-600 грама от подхранващата смес. Тя може да се използва през целия сезон, но не в суха форма, а под формата на разтвор - 20 грама от веществото се разреждат в кофа с вода и с този разтвор се поливат дървета и храсти.

Не трябва да се използва в комбинация с урея и стимуланти на растежа.

Ако добавите калиево-магнезиев комплекс през ноември, ще бъдете доволни от изобилието на реколтата през лятото.

За подхранване на храсти и овошки пре ноември може да използвате суперфосфат. Препоръчителната дозировка е 30 гр на квадратен метър.

Освен това през ноември можете да подхранвате плодови и ягодоплодни култури с калиев сулфат.

За да направите това, направете дупки около растенията и изсипете тор в тях в количество от 50 гр на „квадрат“.

Идеята за използване на съединения, съдържащи азот, не е уместна за този период от годината. Органичният естествен тор под формата на хумус или компост в края на есента може да се използва само като материал за мулчиране на кръговете около ствола на овощни дървета и храсти.

Още: Най-добрият тор за доматите е тази зърнена култура

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес