Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Това е единственият начин да се отървете от бръшляна в двора веднъж завинаги

17 септември 2024, 10:02 часа

Известен със своята упоритост бръшлянът може да причини главоболия на собствениците на жилища, докато се катери по дървета и сгради.

Вижте още: Този чай ще върне живота на орхидеята ви, ще цъфти като луда

Силните му лози, способни да проникнат в дърво и тухла, могат да доведат до потенциално гниене. Един разочарован градинар, търсещ съвет как да се справи с бръшляна, който е покрил градинската му ограда и стените, се обърна към групата Gardening Uk във Facebook.

Дейвид Уолънс сподели своята дилема: „Кое е най-доброто нещо за унищожаване на бръшлян, имам нужда от начин да го махна от оградата и стените си?“

Проблемът с катерещия бръшлян е много често срещан и е важно да го държите под контрол, като подрязвате катерливите части или премахвате изцяло растението.

Express съобщава, че въздушните корени на бръшляна могат да проникнат през дървени огради, причинявайки значителни щети с течение на времето. Без намеса тези корени се удебеляват и задълбочават, което потенциално води до гниене или разпадане на дървото. Въпреки че някои членове на групата предложиха вряща вода като естествено решение, други посочиха, че това няма да достигне до корените, за да убие ефективно бръшляна.

Консенсусът в групата беше, че Дейвид трябва да отреже бръшляна в основата и след това да го изкопае от земята. Един потребител посъветва: „Отрежете го в основата, оставете клоните да умрат и след това ги издърпайте обратно (за предпочитане през септември или по-късно поради птичи гнезда). За да спрете наистина да се връща, копайте копайте копайте, корените се разпространяват и ще вероятно издърпват издънки на бръшлян с години, но малките издънки се контролират лесно."

Вижте още: Сега е идеалният момент за засаждане на зимни рози

Друг потребител посъветва: "Отрежете го в основата, издърпайте колкото можете и останалото ще изсъхне. След това трябва да изкопаете корените. Това е единственият начин да се отървете от това растение завинаги." Трети потребител предложи: „Отрежете го в основата, изкопайте корена и бръшлянът на оградата ще умре бързо и никога няма да се върне."

 

Гергана Шумкова
Гергана Шумкова Отговорен редактор
Новините днес